Hlavní obsah

Bush dorazil do Soči, bude mluvit o radaru i olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOČI

Americký prezident George Bush v sobotu přiletěl do jihoruského letoviska Soči, kde se setká s odstupujícím ruským prezidentem Vladimirem Putinem i s jeho nástupcem Dmitrijem Medveděvem. Očekává se, že státníci budou jednat mimo jiné o zamýšlené americké protiraketové základně v Evropě, která je jablkem sváru mezi Washingtonem a Moskvou.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident George Bush při sobotním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči.

Článek

Podle mluvčí Bílého domu Dany Perinové budou patrně pracovat na "strategickém rámcovém" dokumentu nastiňujícím budoucí styky obou zemí. Podle Perinové ale Bílý dům neočekává, že by výsledkem nedělních rusko-amerických jednání byla dohoda o americkém protiraketovém štítu, jehož prvky chtějí USA rozmístit na území České republiky a Polska. Nedělní setkání v Putinově rezidenci Bočarov ručej je ruskou stranou označováno za "pracovní snídani".

Ruská média uvádějí, že už večer čeká Bushe neformální večeře s Putinem, které by se měl zúčastnit i v březnu zvolený nový ruský prezident Medveděv. Bush, který do Ruska přijel s doprovodem čítajícím okolo 700 lidí, se má také seznámit s plány na zimní olympiádu, která bude v Soči v roce 2014.

Nebývalá bezpečnostní opatření

Historicky poslední setkání Bushe a Putina ve funkcích hlav států provázejí i na Rusko nebývalá bezpečnostní opatření. Obyvatelé města byli vyzváni, aby pokud možno nepoužívali své osobní vozy a nezpůsobili tak komplikace s dopravou. Agentura ITAR-TASS zdůraznila, že po cestě z letiště amerického prezidenta nevítaly u silnice žádné oslavné ani protestní nápisy.

Přibližně před pěti lety už Putin ve své přímořské rezidenci hostil rodiče svého současného návštěvníka, bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího a jeho manželku Barbaru, kteří byli v zemi na soukromé návštěvě.

Před návštěvou Ruska se nynější americký prezident zúčastnil summitu NATO v Bukurešti a poté navštívil Chorvatsko, které na bukurešťské vrcholné schůzce dostalo pozvánku do řad aliance.

Česká republika a Spojené státy ve čtvrtek na okraj summitu NATO oznámily dokončení hlavní smlouvy o umístění amerického protiraketového radaru v ČR. Kromě radaru v Brdech chtějí USA umístit také deset antistřel v Polsku. Jednání mezi Varšavou a Washingtonem ale nejsou ještě zdaleka uzavřena a Polsko vznáší rozsáhlé požadavky, týkající se údajně především posílení jeho obranných kapacit.

Reklama

Výběr článků

Načítám