Hlavní obsah

Bush: NATO je otevřená všem balkánským zemím

– ZÁHŘEB

Americký prezident George Bush v sobotu v Záhřebu prohlásil, že Severoatlantická aliance je otevřená všem balkánským zemím. Po nynějším přizvání Chorvatska a Albánie do aliance je podle něj nutné co nejrychleji integrovat do NATO i Makedonii.

Článek

Bush vyjádřil politování, že Makedonie nemohla být zatím pozvána do aliance kvůli svému sporu s Řeckem ohledně názvu této republiky bývalé Jugoslávie.

"NATO je otevřená všem zemím v oblasti... Postoj Spojených států je jasný: Makedonie musí mít své místo v NATO co nejrychleji," zdůraznil americký prezident v projevu k 7000 pozvaných hostů na záhřebském náměstí svatého Marka.

Členství balkánských zemí v NATO označil Bush za přítomnosti svých protějšků z Chorvatska, Albánie a Makedonie za projev důvěry západních demokracií a za příslib bezpečnosti a stability oblasti.

Krátce před odletem do Ruska, kde bude jednat s odstupujícím prezidentem Vladimirem Putinem i s budoucím šéfem Kremlu Dmitrijem Medveděvem, Bush podle agentury AP vyjádřil naději, že do NATO v budoucnu vstoupí republiky bývalého Sovětského svazu Ukrajina a Gruzie.

Reklama

Výběr článků

Načítám