Hlavní obsah

Kosmická loď Jules Verne se spojila s ISS, odveze odtud odpadky

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská automatická nákladní kosmická loď (ATV) Jules Verne se ve čtvrtek odpoledne úspěšně spojila s mezinárodní orbitální stanicí ISS. V 16:45 se asi osmnáctitunový „vesmírný kamión“ dotkl stykové části ruského modulu Zvězda na Mezinárodní vesmírné stanici ISS.

Článek

Jules Verne je automatická kosmická loď bez lidské posádky, která může na oběžnou dráhu dopravit až pět tun nákladu.

Spojení bylo úspěšně testováno počátkem týdne. „Už předchozí nácvik přibližovacího manévru nás mile překvapil,“ uvedl před spojením Nicolas Chamussy, šéf programu ATV z výrobní firmy EADS Astrium. „Na to, aby se ATV udržel ve správné výšce, spotřebuje denně jen čtyři kg paliva, zatímco jsme počítali s 15 až 20 kg,“ dodal Chamussy. Loď podle něj manévruje s přesností dvou centimetrů, což dosud žádné vesmírné plavidlo nedokáže.

Spojení proběhlo podle plánu. Ve třetím kontrolním bodu 42 metrů od stanice měl ATV rychlost 2,5 km/h, v posledním 4. bodu (19 metrů od stanice) se na 15 minut zastavil, aby dorovnal svou pozici v úhlovém koridoru 15 stupňů proti stykovému zařízení Zvězdy. Ke kontaktu došlo s tříminutovým zpožděním proti plánu, na videozáběrech ale bylo vidět, že dotyk byl jemný a odchylka od osy spojení nečinila víc než několik málo centimetrů.

Loď nabízí více způsobů využití

Jules Verne přivezl posádce ISS téměř pět tun potravin, vody, paliva a vědeckého zařízení. Není to ale jeho jediný úkol. V následujících měsících jeho čtyři hlavní motory pomohou dostat stanici na vyšší oběžnou dráhu, než je současná ve výši 340 kilometrů nad Zemí. ISS totiž v důsledku gravitace klesá a bez opravy dráhy by časem se dostala do hustých vrstev atmosféry, kde by shořela.

Jules Verne se blíží k mezinárodní stanici ISS

Samotná nákladní loď se ale na Zemi nevrátí. Poté, co se naplní odpadem z kosmické lodi, shoří s ním v atmosféře. Zvažuje se ale, že by v budoucnu byl ATV opatřen žáruvzdorným štítem, který by umožňoval návrat do atmosféry a opakované využití lodi. ATV by tak mohl částečně nahradit raketoplány, i když má nižší nosnost.

Výkonnost motorů, velkoobjemový hermetický vnitřní prostor a přesnost automatického systému podle odborníků předurčují ATV i k mnohem komplikovanějším úkolům než jen zásobování ISS. ATV v budoucnu může tvořit základ čistě evropské vesmírné stanice, může vyřešit problém návratové mise k Měsíci a na Mars.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám