Hlavní obsah

Sebevražedný útok v Jeruzalémě: 20 mrtvých

ČTK, BBC, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Sebevražedný atentátník připravil v izraelském Jeruzálémě o život minimálně 20 lidí, desítky dalších osob byly zraněny. Agentury hovoří až o 80 zraněných. Mezi oběťmi jsou podle agentury Reuters i děti. Izrael okamžitě přerusil jednání o předání čtyř měst na západním břehu Jordánu.

Článek

"Je to nejhorší útok na autobus za poslední léta," řekl televizi CNN Abi Zohar, šéf Červené Davidovy hvězdy, která je izraelskou obdobou Červeného kříže. "Dvacet lidí zahynulo, 16 bylo zraněno těžce, zbylých 70 středně a lehce," upřesnil.

Terorista odpálil nálož v autobuse. Novinář agentury Reuters oznámil, že výbuchem byly zasaženy autobusy dva, z nichž jeden byl explozí zcela zničen. U druhého byla roztříštěna okna. Části těl obětí výbuch rozmetal až do dvacetimetrové vzdálenosti.

Autobus vyjížděl od Zdi nářků a vezl od modlitby převážně ultraortodoxní židy. Policie se od počátku zabývala i teorií, že terorista využil převleku typického pro tuto komunitu - dlouhého černého kabátu a klobouku. Šéf jeruzalémské policie Michael Levy uvedl, že atentátník použil velmi silnou nálož.

Na místo neštěstí se ihned sjelo 20 -30 sanitek.

Přihlásil se Islámský džihád

Jak na své internetové stránce napsal izraelský deník Ha"arec, k útoku se přihlásilo palestinské radikální hnutí Islámský džihád, a to v telefonátu libanonské televizi al-Manár kontrolované šíitským fundamentalistickým hnutím Hizballáh.

Islámský džihád přitom spolu s podobně zaměřeným hnutím Hamás a několika dalšími ozbrojenými organizacemi vyhlásil 29. června tříměsíční přestávku v protiizraelských útocích. Od té doby došlo k několika teroristickým útokům, palestinští radikálové ale vždy opakovali, že příměří dodržují a že dotyčná akce byla jen odpovědí na určitou operaci izraelské okupační armády. "Řídíme se příměřím, pokud jej respektuje také izraelská armáda," potvrdil po útoku tuto politiku vysoký činitel hnutí Hamás Ismáíl abú Šanab.

Hnutí Islámský džihád vyhrožovalo, že se pomstí za smrt jednoho ze svých vůdců, kterého zabily izraelské bezpečnostní síly minulý týden.

Podle palestinských zdrojů také pachatel útoku pocházel z Hebronu. Šlo o 29letého Ráida Misaka.

Přerušeny kontakty

Izraelský premiér Ariel Šaron přerušil po úterním sebevražedném atentátu v Jeruzalémě všechny kontakty s Palestinci a Izrael rovněž uzavřel palestinská území.

Po hrozivém teroristickém útoku s premiér Šaron rozhodl prozatím zmrazit všechny kontakty s Palestinci, řekl představitel izraelského ministerstva zahraničí Gidéon Meir. Potvrdil také, že Šaron rozhodl nepředávat měst Jericho a Kalkílija pod palestinskou kontrolu.

Na útok reagoval také palestinský premiér Mahmúd Abbás, který přerušil kontakty s militantními palestinskými skupinami Hamas a Islámský džihád. Uvedla to dnes agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného vysokého palestinského představitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám