Hlavní obsah

Černá hodinka ve velkoměstech má upozornit na globální oteplování

ČTK, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé ve velkoměstech po celém světě by měli v sobotu na hodinu zhasnout světla a televize, vyzývá Světový fond na ochranu přírody (WWF) v akci Hodina pro Zemi, jež má upozornit na rizika globálního oteplování.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Světla a elektrické přístroje, které nejsou nezbytně nutné, by lidé měli podle WWF vypnout mezi osmou a devátou večer. K účasti se přihlásily desítky měst po celém světě včetně Atlanty, San Franciska, Bangkoku, Ottawy, Varšavy nebo Dublinu. V Česku akce velký ohlas zatím nevzbudila. Žádné české město ani vesnice této iniciativě nevyjádřily veřejnou podporu.

Při loňské Hodině pro Zemi, která proběhla 31. března v australském Sydney, městské úřady, podniky a velká část obyvatel vypnuly osvětlení, aby daly najevo znepokojení nad plýtváním energií.

"Bude-li nyní účast obyvatel stejná jako v Sydney, můžeme předpokládat, že se zapojí přes 30 miliónů lidí," uvedl Andy Ridley, který Hodinu pro Zemi řídí.

Britský národní Den šetření elektřinou, který se odehrál 27. a 28. února ve znamení celodenního vypnutí nikoliv nezbytných spotřebičů, však žádný efekt nepřinesl - spotřeba klesla jen o 0,1 procenta. I když Brity k šetření vyzval i londýnský biskup Richard Chartres, "nepodařilo se nám dostatečně vyburcovat veřejnost“, přiznal organizátor akce Matt Prescott.

Televize BBC od účasti na projektu v poslední chvíli odstoupila se zdůvodněním, že diváci preferují spíše dokumentární ekologické pořady než masové akce.

Nejrychleji se otepluje západ USA

Téměř dvakrát rychleji než kteroukoliv jinou část světa postihuje oteplování západ Spojených států, varuje studie americké nevládní Rady pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC). Průměrná teplota v 11 státech oblasti překročila v posledních pěti letech průměr 20. století téměř o jeden stupeň Celsia, zatímco na celém světě to bylo jen o 0,55 stupně.

Rekordní oteplení - o 1,21 stupně - zaznamenává povodí řeky Colorado. Ta zásobuje vodou například Los Angeles, San Diego, Las Vegas a Denver.

"Globální oteplování dopadá na Západ tvrdě,“ uvedl Theo Spencer z NRDC. "V důsledku sucha jsme v oblasti zaznamenali od roku 2000 ztráty na úrodě ve výši 2,7 miliardy dolarů,“ dodal autor studie Stephen Saunders.

Gore: tvrdíte, že Země je plochá

Velmi příkře se o popíračích teorie globálního člověkem urychlovaného oteplování vyslovil americký ex-viceprezident Albert Gore. V rozhovoru, který bude vysílán v neděli, označil tyto lidi, jmenovitě současného viceprezidenta Dicka Cheneyho za příslušníky „maličké menšiny... zastávající názor, že Země je plochá“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám