Hlavní obsah

Severní Korea otestovala další rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Severní Korea na západním pobřeží odpálila několik raket krátkého doletu. Zkoušku provedla v půl jedenácté dopoledne tamního času (2:30 SEČ). Testy přišly poté, co země vyhostila jihokorejské manažery ze společné průmyslového střediska Kaesong. Pchjongjang podle agentur zaujímá tvrdší postoj v reakci na novou konzervativní vládu v Soulu.

Článek

Jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Ha-džung nedávno oznámil, že se Soul zdrží rozšiřování průmyslové zóny v Kaesungu, dokud nebude vyřešen spor kolem kontroverzního severokorejského jaderného programu.

Nový jihokorejský prezident I Mjong-bak kromě toho přislíbil tvrdší linii vůči Severní Koreji v otázce široce odsuzovaného porušování lidských práv v této komunistické zemi.

KLDR dnes prostřednictvím prohlášení mluvčího ministerstva zahraničí také varovala Spojené státy, že odklady v řešení sporných otázek by mohly zpomalit celkové dokončení jaderného odzbrojení.

"Pokud Spojené státy nadále naléhavě tvrdí, že neexistující existuje a že odkládají urovnání jaderné otázky, bude to mít vážné důsledky na odstavení jaderných zařízení," citovala prohlášení agentura KCNA.

Severní Korea minulý měsíc odmítla předat Spojeným státům úplný seznam svých jaderných zařízení, dokud nedostane přislíbenou energetickou pomoc a USA ji nevymažou ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Pomoc výměnou za seznam

USA, Japonsko, Rusko, Čína a Jižní Korea se v říjnu minulého roku v rámci šestistranných rozhovorů s KLDR zavázaly dodat do Severní Koreje 500 000 tun topných olejů. Pchjongjang měl výměnou za pomoc rozebrat všechny své jaderné komplexy a poskytnout USA úplný seznam svých nukleárních aktivit.

KLDR ale tvrdí, že přišlo pouze 200 000 tun. Země také chce, aby ji USA odstranily ze seznamu zemí s nebezpečným režimem. USA to ale podmiňují právě soupisem jaderných zařízení, který KLDR dosud neodevzala.

Reklama

Výběr článků

Načítám