Hlavní obsah

Fourniret hrozí, že před soudem nebude vypovídat

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

V přísně střeženém justičním paláci v severofrancouzském městě Charleville-Mézieres začal ve čtvrtek proces s Michelem Fourniretem, který čelí obvinění z únosu, znásilnění a vraždy sedmi dívek a mladých žen. Ačkoli se k činům doznal, soudní projednávání bojkotoval a protestoval proti tomu, že se proces nekoná s vyloučením veřejnosti.

Článek

Když jej předseda poroty Gilles Latapie požádal, aby potvrdil svou identitu, přitiskl Fourniret na stěnu kabiny z neprůstřelného skla papír formátu A4 s textem napsaném na počítači: „Když se nebude jednat za zavřenými dveřmi, zůstanou má ústa zašitá“.

Stejně reagoval i na další otázky soudce. Poté mu předal roli papíru s prohlášením, které bylo určeno pozůstalým obětí. Mnozí z nich se na vraha svých dcer přišli do justičního paláce podívat.

Fourniret požadoval, aby jim předseda text přečetl. Obžalovaný v něm vyzýval, aby se proces „v zájmu pozůstalých“ konal s vyloučením veřejnosti.

Před soudem i jeho žena

Spolu s Fourniretem sedí na lavici obžalovaných i jeho manželka Monique Olivierová (59), která mu pomáhala lákat oběti a nejméně v jednom případě se přímo podílela i na jejím usmrcení.

Narozdíl od Fournireta ale má v úmyslu před soudem vypovídat a bojovat za přijatelnější verdikt než doživotí, které oběma hrozí. Už vyšetřovatelům dříve řekla, že Fourniret má na svědomí jedenáct obětí, zatímco on se přiznal jen k osmi.

Advokáti Olivierové chtějí založit obhajobu na tvrzení, že byla manželem manipulovaná a bála se ho. Jeden z nich řekl, že jeho mandantka chce požádat rodiny obětí o odpuštění. Proces potrvá dva měsíce a rozsudek se očekává koncem května.

Reklama

Výběr článků

Načítám