Hlavní obsah

Za vraždu ukrajinského novináře dostali policisté až 13 let

Tři bývalí ukrajinští policejní důstojníci byli v sobotu v Kyjevě odsouzeni k trestům vězení na 12 a 13 let za vraždu investigativního novináře Heorhije Gongadzeho. Uvedla to agentura AFP. Gongadze byl unesen v roce 2000, jeho hlava pak byla nalezena v lese na okraji hlavního města. Bylo mu 31 let.

Foto: Reuters

Opozice obvinila z účasti na vraždě tehdejšího prezidenta Leonida Kučmu a jeho ministra vnitra Jurije Kravčenka (na snímku).

Článek

Odsouzeni byli někdejší policejní důstojníci Valerij Kostenko, Olexander Popovyč a Mykola Protasov, který byl odsouzen na 13 let, tedy o rok více než jeho kolegové.

Proces začal v lednu 2006, rodina zavražděného novináře ale protestovala, že před soud se dostali pouze exekutoři a ne ti, kteří celou akci naplánovali.

Gongadze působil jako šéfredaktor internetového deníku a byl kritikem vlády bývalého prezidenta Leonida Kučmy a korupce na nejvyšších místech. Byl unesen v roce 2000 na ulici v ukrajinské metropoli, později byla nalezena Gongadzeho hlava zahrabána v lese na okraji hlavního města.

Vražda nastartovala oranžovou revoluci

Opozice obvinila z účasti na vraždě tehdejšího prezidenta Leonida Kučmu a některé vysoké státní činitele, tvrdila, že Kučma si vraždu objednal prostřednictvím svého ministra vnitra Jurije Kravčenka. Kučma podezření odmítl; spekulace o objednatelích vraždy se nepodařilo potvrdit.

Po vraždě novináře vypukly protivládní protesty, které pak vyústily v takzvanou oranžovou revoluci, díky které byl zvolen do čela státu Viktor Juščenko.

Vyšetřování a proces provázela řada otázek, mimo jiné o identitě nalezených ostatků. Ještě v listopadu 2006 se objevily informace, že Gongadzeho mrtvola byla v roce 2001 objevena na Slovensku, slovenská policie to však později popřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám