Hlavní obsah

Výbuch vojenské munice u Tirany zabil pět lidí, 200 zranil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně pět mrtvých a na 200 zraněných si podle albánského ministerstva zdravotnictví vyžádala sobotní série výbuchů ve vojenském skladišti zbraní 12 kilometrů severně od Tirany. Zranění, mezi kterými je hodně žen a dětí, byli převezeni do nemocnic v Tiraně i ve městě Durres. Panují ale obavy z desítek obětí. Kromě obyvatel okolních vesnic, které zranila tlaková vlna, totiž na místě pracovaly nejméně tři vojenské týmy, každý o 21 lidech.

Foto: Reuters

Jeden ze zraněných je převážen do nemocnice.

Článek

"Počet mrtvých je zřejmě vysoký," řekl premiér Sali Berisha po návštěvě nemocnic v metropoli, kam se vydal navštívit raněné. Jeho mluvčí podotkla, že ve skladišti pracovali i Američané, americké velvyslanectví ale nebylo s to přítomnost svého vojenského personálu potvrdit.

První výbuch poblíž obce Gerdec otřásl oblastí zhruba v poledne, následovala další série explozí, které pokračovaly až dvě hodiny po prvním výbuchu. "Na nejnebezpečnější místo, kde došlo k výbuchu, se zatím nikdo nedostal," uvedl ministr vnitra Bujar Nishani. Vojáci a policisté jsou podle něj asi 50 metrů od skladiště.

Podle ministerského mluvčího byla většina zraněných převezena do nemocnice asi 40 kilometrů od metropole, další jsou ve vojenské nemocnici v Tiraně, zbytek v civilní nemocnici taktéž v metropoli.

Munice z dob Stalina

K explozi patrně došlo během rozebírání munice ještě ze stalinské éry, která byla na místě skladována. Albánie se snaží modernizovat armádu, aby získala příští měsíc na summitu NATO pozvání do řad aliance.

Výbuch vojenského skladu u Tiranyfoto: ČTK/AP

"Problém s municí v Albánii je jeden z nejhorších a představuje stále přítomnou hrozbu," uvedl Berisha.

Někteří obyvatelé Gerdecu se po explozích skryli v bunkrech z éry stalinistického diktátora Envera Hodži, jiní uprchli do kopců. Prezident Bamir Topi vyzval obyvatelstvo ke klidu.

Otřesy byly cítit až na 50 kilometrů

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že armáda a policie se pokouší dostat na armádní základnu v obrněných vozech. "Vrtulníky nemohou přistát, protože výbuchy pokračují," řekl odpoledne mluvčí.

Otřesy pociťovali lidé až do vzdálenosti 50 kilometrů od místa výbuchu. V Tiraně na mezinárodním letišti Matky Terezy výbuchy rozbily okna. Podle agentur pocítili otřesy i obyvatelé sousední Makedonie.

"Evakuovali jsme cestující z postiženého místa a na půlhodinku přerušili lety," uvedla mluvčí tiranského letiště Arlinda Causholliová.

Reklama

Výběr článků

Načítám