Hlavní obsah

Dívka pro "klienta číslo 9" položila guvernéra New Yorku

– NEW YORK
Právo, CNN, roš

Je jí dvaadvacet, žije v devátém patře domu na Manhattanu a už od minulého týdne špatně spí. V soudních dokumentech figuruje jako Ashley Rae Maika DiPietrová a stala se hrdinkou politického dramatu, který vedl k pádu newyorského guvernéra Eliota Spitzera. Ten si ji ovšem bude do smrti pamatovat jako Kristen. Byla to ona, kdo podle listu The New York Times v místopřísežném prohlášení identifikovala klienta č. 9 jako guvernéra Spitzera.

Článek

Po setkání ve washingtonském hotelu Mayflower 13. února sdělila zprostředkovateli z eskortní firmy Emperor’s Club VIP, že všechno proběhlo hladce. Zprostředkovatel ji totiž předtím upozornil, že klient č. 9 „občas po ženách chce, aby dělaly věci, které bys nemusela považovat za bezpečné“.

„Je jí 22, ne dvaatřicet nebo dvaačtyřicet a zjevně se zapletla do něčeho, co je větší než ona,“ řekla ustrašená matka, která se teprve minulý týden od dcery dozvěděla, co dělá a jaké má teď opletačky se zákonem. Ashley je ve stresu, ale není obviněna. Na radu advokáta teď drží radši jazyk za zuby. Bude svědčit proti organizátorům prostituce pro zazobané klienty, kteří byli ochotni platit až 5500 dolarů za hodinu.

Zatím to v životě moc lehké neměla: v sedmnácti odešla z rozvrácené rodiny v New Jersey do New Yorku, kde se chtěla prosadit jako zpěvačka. Hudba a zpěv jsou pro ni všechno. Zakusila, co to je být bez peněz a bez střechy nad hlavou. Teď se znovu bojí, že nebude mít na nájem, a prý se vrátí do New Jersey a bude pracovat v restauraci u kamarádky.

Když si ji Spitzer 13. února objednal, byli už vyšetřovatelé řadu měsíců napojeni na všechny převody z jeho účtů. Nejdřív totiž vzbudil podezření z korupce, když začal převádět peníze mezi svými konty. Jenže on chtěl spíš ulít peníze před manželkou.

Organizátory prostituce posílal za mříže

Pak začaly tisíce dolarů přistávat na kontech provozovatelů prostituce. Spitzer, jenž jako prokurátor v roce 2004 sám poslal s velkou slávou za mříže 18 takových lidí, si měl během uplynulých osmi měsíců najmout osm prostitutek a zaplatil za ně podle CNN až desítky tisíc dolarů dolarů.

Podle právních expertů mu hrozí obvinění z praní peněz, z daňových úniků, z napomáhání prostituci a také ze zneužití státních zdrojů, pokud hotely a večeře s prostitutkami hradil z kreditní služební karty, kterou měl k dispozici jako guvernér od státu New York. Spitzer už ostatně dává dohromady právní tým obhájců

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám