Hlavní obsah

Znetvořená Francouzka žádá eutanazii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaapadesátiletá Francouzka, děsivě znetvořená v obličeji velmi vzácným, nevyléčitelným a bolestivým nádorem, požádala ve středu soudce, aby jí povolil eutanazii. Už předtím napsala v podobném smyslu i prezidentu Nicolasi Sarkozymu, ale není známo, zda dostala odpověď. Soudce má rozhodnutí zveřejnit v pondělí.

Článek

Matka tří dětí a bývalá učitelka Chantal Sébireová byla v roce 2000 zasažena nádorem zvaným estezioneuroblastom. V posledních dvaceti letech bylo podle francouzského tisku v celém světě zaznamenáno jen několik set takových případů. Jde o nádor nosní dutiny, ale postižení je mnohem širší.

Žena francouzským médiím řekla, že nejprve ztratila čich a chuť a pak prakticky oslepla, vše za velkých bolestí, které trvají stále, přičemž už nemůže brát morfin. Další utrpení je psychické.

Nádor znetvořil v oblasti nosu a očí kdysi pohlednou ženu tak, že děti před ní utíkají a pohled na ni je šokující i pro dospělé. Podle lékaře, kterého citoval deník Le Parisien, dosáhl už nádor velikosti grapefruitu.

Chce ukončit život důstojně

Chantal Sébireová v dopise požádala soudce v Dijonu, aby jednomu z jejích lékařů povolil předepsat jí postup, který by jí "umožnil ukončit život důstojně". Její děti ji v tom podpořily. Už dříve prý řekla, že by byla ochotna odjet zemřít do Švýcarska nebo Nizozemska, kde je eutanazie povolena. Teď ale chce, aby se francouzská justice "zhostila své odpovědnosti".

Ve Francii byl v roce 2004 schválen zákon, který za určitých podmínek umožňuje nechat zemřít člověka, jehož stav je beznadějný. Eutanazie, tedy aktivní přispění k úmrtí takového člověka, je ale stále zakázána. Eutanazie je zakázána také v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám