Hlavní obsah

Německá FDP má ambice na prezidenta

Novinky, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Němečtí liberálové (FDP), kteří jsou v opozici vůči rudo-zelené vládní koalici v Berlíně, by rádi postavili do čela státu prezidenta ze svých řad. Ve Spolkovém shromáždění, které příští rok zvolí prezidenta nového (či potvrdí na dalších pět let Johannese Raua), tvoří zástupci FDP jazýček na vahách.

Článek

Bez jejich hlasů nemůže být volba úspěšná, ledaže by se dohodla SPD s CDU/CSU, což se zdá málo pravděpodobné, protože křesťanské CDU a CSU by chtěly s novým pre zidentem také naznačit změnu nynější vlády SPD a Zelených po volbách v roce 2006.

Rau s kandidaturou váhá

Rau (72) se zatím nerozhodl, zda bude kandidovat ještě jednou. Nejdříve to měl oznámit letos na jaře, ale termín odsunul s odůvodněním, že vyčká výsledku bavorských zemských voleb, které se konají v září.

Pokud v nich CSU premiéra Edmunda Stoibera vyhraje velmi rozhodným způsobem (přes 55 procent hlasů), předpokládá se, že Rau zřejmě znovu nenastoupí. Nepsaná dohoda sice praví, že proti dosavadnímu prezidentovi se nebojuje a umožní se mu ještě jedno období, ale na nejistou situaci by se Rau nechtěl spoléhat. Jedině, že by získal podporu FDP. Ta však podle zákulisních zpráv chce zase jednou svého prezidenta po Theodoru Heussovi (1949-59) a Waltru Scheelovi (1974-79).

Prezident by totiž pomohl liberálům na veřejnosti už jenom tím, že z nich pochází. Po sporech uvnitř strany (aféra kolem zahynulého Jürgena Möllemanna) i loňské volební porážce by se FDP ráda prezentovala pozitivně.

O kandidátech se jedná

Podle německé televize n-tv mají liberálové kandidáty dva - bývalého ministra zahraničí Klause Kinkela (66) a současného šéfa parlamentní frakce strany Wolfganga Gerhardta (59). Želízko v ohni mají však iCDU/CSU, které po prohře ve volbách touží po vítězství na celostátní úrovni, a tím by mohla být volba prezidenta.

Stoiber kandidaturu rázně odmítl, a tak CDU vypustila pokusný balónek se jmény expředsedy strany Wolfganga Schäubleho (60) a bývalého durynského premiéra Bernharda Vogla (70). Předsedkyně CDU Angela Merkelová chce po loňské Stoiberově "kancléřské" porážce prokázat, že je schopna při důležitých politických rozhodnutích zorganizovat a vést pravicové strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám