Hlavní obsah

VIDEO: Velkou Británii a Francii zasáhla silná vichřice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní Evropou se v pondělí přehnala silná bouře provázená vydatným deštěm, která přerušila přísun elektrické energie do tisícovek domácností a narušila na mnoha místech dopravu. Přerušen musel být na několik hodin provoz na většině letišť, mezi Francií a Británií ustala námořní doprava, přičemž do potíží se dostaly nejméně dvě lodě.

Článek

Více než 12 000 britských domácností bylo až do večera bez proudu, když vichřice porazila elektrické vedení. Pobřežní stráž musela vyprošťovat švédský tanker Astral, který najel na mělčinu a poškodil si kormidlo.

Remorkéry pobřežní stráže jej odtáhly do přístavu. Jinak ale byly námořní cesty kolem Anglie prakticky prázdné. Nejrušnější anglický přístav Dover zůstal ráno uzavřen, mnohé letecké linky byly zrušeny a pozemní doprava fungovala místy jen s obtížemi.

Slovenský premiér Robert Fico musel zrušit pondělní plánovanou návštěvu v Londýně. Fico s doprovodem měl letět pravidelnou linkou, ale ta patřila k těm, jejichž přílety a odlety byly zkomplikovány počasím.

Mnohé silnice byly uzavřeny 

Potíže zažila v Británii veřejná doprava, protože četné úseky silnic byly uzavřeny, nejčastěji kvůli spadlým stromům, a vlaky zejména na tratích kolem pobřeží musejí jezdit sníženou rychlostí.

Vítr místy podle meteorologů přesáhl rychlost 130 kilometrů za hodinu. Nad Londýn se vichr dostal zhruba v době ranní dopravní špičky. Policie musela uzavřít jeden z klíčových mostů na okružní dálnici, takže mnoho lidí strávilo část dopoledne za volantem.

Podobná situace byla hlášena na nedalekém pobřeží Francie, kde vichry dosahovaly rychlosti až 155 kilometrů v hodině a vlny výšky 12 metrů. Záchranáři byli od nedělního večera přivoláni k více než 200 incidentům v důsledku bouře.

Spadané stromy a povodně narušily veškerou dopravu a někteří lidé zůstali zablokováni ve svých autech na silnicích. Z různých míst byly hlášeny stržené střechy a přetrhané kabely elektrického a telefonického vedení.

Nizozemská loď uvízla na pláži 

Nizozemská nákladní loď Artemis o délce 88 metrů ráno uvízla v důsledku vlnobití na bretaňské pláži. Nikdo ze sedmičlenné posádky, která byla záchranáři převezena do bezpečí, však nebyl zraněn a moře nebylo podle záchranářů znečištěno. U severofrancouzského Brestu se utopil šestadvacetiletý muž, který spadl v přístavu Relecq-Kerhuon do moře.

Provoz byl omezen i na francouzských letištích. Mimo jiné byl zrušen jeden z dnešních letů společnosti Air France z Paříže do Prahy. Zasažen byl i provoz v Belgii.

Podle předpovědí by bouře měla postoupit až do střední Evropy. Od středy se očekává, že se Českem a okolními státy přežene silný vítr.

Reklama

Výběr článků

Načítám