Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN schválila další sankce proti Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN v pondělí přijala rezoluci, která na Írán kvůli jeho jadernému programu uvaluje již třetí sérii sankcí. Pro přijetí rezoluce hlasovalo 14 z 15 členů rady, Indonésie se hlasování zdržela.

Foto: FARS NEWS, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Nové sankce spočívají především ve zpřísnění opatření, která obsahovala už předchozí rezoluce z loňského března. Jde hlavně o rozšíření seznamu společností a fyzických osob, které jsou s íránským jaderným či raketovým programem spojené, a jimž proto budou zmražena finanční aktiva a zahraniční fondy.

Takových společností je nyní 12, jednotlivců 13. Pěti osob, které se podílejí na obohacování uranu v Íránu, se bude týkat zákaz cestování. Vůbec poprvé rezoluce obsahuje i zákaz obchodu s Íránem se zbožím určeným nejen k vojenským, ale i k civilním účelům.

Schválení dalších zpřísněných sankcí se očekávalo. Pět stálých členů Rady bezpečnosti - USA, Rusko, Čína, Británie a Francie, i většina nestálých členů totiž už předem avizovala, že s návrhem na další sankce souhlasí.

Předchozí rezoluce schváleny jednohlasně 

Nakonec se pro ně vyslovili i všichni nestálí členové kromě Indonésie. Pochybnosti ale původně dávaly najevo ještě Libye, Jihoafrická republika a Vietnam. K prosazení sankcí je zapotřebí souhlas alespoň devíti z 15 členů rady, přičemž proti nesmí být nikdo z pěti stálých členů. Dvě předchozí rezoluce o sankcích proti Teheránu byly schváleny jednohlasně.

Írán: jaderný program je k mírovým účelům 

Při pondělním zasedání MAAE ve Vídni šéf této agentury OSN Muhammad Baradej na Írán znovu apeloval, aby s inspektory spolupracoval. Jde přitom především o vyjasnění zpravodajských informací, podle nichž se snaží Teherán získat jaderný materiál použitelný ve zbraních a zkouší nové centrifugy na obohacování uranu.

Írán trvá na tom, že jeho jaderný program je určen výhradně k mírovým účelům, tedy k výrobě jaderné energie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám