Hlavní obsah

Romové v Maďarsku překazili nábor do polovojenské gardy

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 200 Romů zabránilo náboru do polovojenské Maďarské gardy ve městě Pétervására na severovýchodě země. Romy přímo na místě uklidňoval předseda Celostátní romské samosprávy Orbán Kolompár.

Článek

Jak informovala agentura MTI ke srážce obou táborů nedošlo a gardisté po několika hodinách město opustili.

Pět členů ultrapravicové Maďarské gardy chtělo ve městě získat nové členy. Náborové místo si rozložili přímo před radnicí. Když se zpráva o přítomnosti gardistů rozšířila po městě, před úřad přišlo asi 200 Romů z okolních obcí.

Kolompár vyzval Romy, aby gardisty nenapadali. "Je to provokace, ani se jich nedotýkejte," prohlásil Kolompár. Po jeho projevu členové Maďarské gardy za potlesku Romů město opustili.

Maďarská garda vznikla loni z iniciativy mimoparlamentní ultrapravicové strany Jobbik. Přísahu člena gardy složilo už asi 600 členů. Pochodující gardisté v uniformách připomínajících členy strany Šípových křížů, maďarské fašistické strany z období druhé světové války, vyvolaly odmítavé reakce v Maďarsku i v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám