Hlavní obsah

Novým prezidentem Ruska bude Dmitrij Medveděv

MOSKVA
Aktualizováno

Novým prezidentem Ruska se podle prvních odhadů a také podle očekávání stane dvaačtyřicetiletý Dmitrij Medveděv. Po sečtení 98,5 procenta odevzdaných lístků získal 70,21 procenta hlasů. Oficiální výsledky budou v pondělí. Nynější hlavu státu Vladimíra Putina nahradí Medveděv v květnu. Putin je v čele Ruska od roku 2000.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a jeho nástupce Dmitrij Medveděv během nedělního koncertu v Moskvě zdraví své příznivce.

Článek

Za Medveděvem je kandidát Komunistické strany Ruské federace Gennadij Zjuganov (17,77 procenta), na třetím místě předák Liberálně-demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij (9,38 procenta) a na čtvrtém místě šéf Demokratické strany Ruska Andrej Bogdanov (1,29 procenta).

Zjuganov už se nechal slyšet, že výsledky neuznává a napadne je u soudu. Jeho strana má prý seznam nejméně dvou stovek porušení volebního zákona.

Putin, který bude po nástupu Medveděva do funkce premiérem a budou dál vládnou spolu, již svému chráněnci poblahopřál.

V Moskvě se večer začalo slavit. Na Rudém náměstí se sešlo na koncertě asi 30 000 lidí. Na pódiu se objevil i Medveděv, samozřejmě v doprovodu Putina. Poděkoval voličům za hlasy. "Dokážeme zachovat směr stanovený Vladimirem Putinem a máme k tomu všechny předpoklady," řekl současný vicepremiér. "Zvýšíme stabilitu, zlepšíme kvalitu života a pohneme se dopředu na cestě, kterou jsme si zvolili," dodal.

:. Na Rudém náměstí v Moskvě se v neděli večer sešlo asi 30 000 lidí. Slavili zvolení Dmitrije Medveděva prezidentem.foto: ČTK/AP

"Náš kandidát... přesvědčivě vede, volby byly v naprostém souladu s ústavou," prohlásil Putin. "Takové vítězství s sebou nese obrovský závazek... bude zárukou zachování zvoleného směru, směru, který s úspěchem sledujeme už osm let," pokračoval.

:. Příznivce ruské opozice, šachista Garri Kasparov mluví před palácem v Kremlu na němž visí společná fotka Vladimíra Putina a Dmitrije Medveděva. Foto: ČTK/AP

Vůdce opoziční strany Jiné Rusko, šachista Garri Kasparov, se na volbě odmítl podílet. Strana ji označila za frašku. Na příští týden ale svolává do Moskvy a Petrohradu protestní pochody.

Reklama

Výběr článků

Načítám