Hlavní obsah

Při protestech v Arménii zemřelo osm lidí

JEREVAN

Podle arménského ministerstva zdravotnictví zahynulo při nočních protestech a násilnostech v Jerevanu osm lidí. Ve městě platí výjimečný stav. Policejní mluvčí upřesnil, že zahynulo sedm civilistů a jeden policista, další je pak vážně zraněn. Celkem bylo zraněno 33 policistů, z toho 17 prý bylo postřeleno a následně hospitalizováno.

Článek

"Okolnosti úmrtí jsou nyní předmětem vojenského vyšetřování..." citovala agentura Reuters z policejního prohlášení. Prokuratura obvinila 15 zatčených z "vyvolávání vzpoury a nerespektování zákona".

Nepokojům předcházely demonstrace přívrženců opozice, kteří v hlavním městě Jerevanu řadu dní protestovali proti zvolení premiéra Serže Sarkisjana prezidentem.

V sobotu byl v Jerevanu vyhlášen výjimečný stav. Odstupující prezident Robert Kočarjan tak reagoval na nejnovější násilnosti, které provázely zhruba patnáctitisícovou demonstraci. Byly ohlášeny srážky opozice s policií, která podle sobotních zpráv použila slzný plyn a střelbu do vzduchu. Přitom již v sobotu byl ohlášen jeden mrtvý, jehož údajně zasáhla odražená střela.

V zemi je výjimečný stav

Kočarjan v noci zdůraznil, že je odhodlán zabránit narušování ústavního pořádku, a varoval, že proti demonstrantům nasadí i armádu. Výjimečný stav má podle něj zabránit "ohrožení ústavního pořádku". Obvinil demonstranty, že za pomoci střelných zbraní a granátů chystali státní převrat. Opozice tato nařčení odmítla, policie podle ní napadla pokojnou demonstraci.

Z jerevanských ulic byl v neděli ráno hlášen relativní klid. Podle zpravodaje agentury ITAR-TASS se na hlavních křižovatkách objevily policejní hlídky a u klíčových objektů - mimo jiné u prezidentského paláce, úřadu vlády a před ministerstvem zahraničí - stojí obrněné transportéry s vojáky. Na mnoha místech byly vidět ohořelé zbytky automobilů či trolejbusů, které demonstranti používali k vybudování barikád. Řada obchodů byla vydrancována. Jinde v metropoli se však dnes situace zdála být normální, byly otevřeny mnohé obchody a kavárny. Mnoho lidí se také přišlo podívat na pozůstatky nočních potyček.

Výjimečný stav, jehož součástí podle ITAR-TASS není zákaz vycházení, má v Jerevanu platit do 20. března. Dekret o vyhlášení výjimečného stavu především zakázal demonstrace a zavedl cenzuru médií, kterým není povoleno zveřejnit informace nepocházející od úřadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám