Hlavní obsah

Princ Harry se chce vrátit zpět do bojů

LONDÝN

Princ Harry, mladší syn britského následníka trůnu prince Charlese, který se v sobotu vrátil do vlasti z Afghánistánu, když bylo vyzrazeno jeho vojenské nasazení na frontě, doufá, že se do oblasti bojů co nejdříve vrátí.

Článek

"Bylo by nepřesné tvrdit, že se zlobím, ale jsem mírně zklamán. Myslel jsem, že zůstanu do konce a budu se moci vrátit s našimi muži," řekl Harry po přistání v Británii.

Řekl, že doufá v brzký návrat do Afghánistánu a že již požádal svého velícího důstojníka, aby schválil jeho novou misi. "Chtěl bych se vrátit a již jsem mu řekl, že chci odjet velmi, velmi brzy," prohlásil Harry.

Třiadvacetiletý syn zesnulé princezny Diany sloužil deset týdnů v Afghánistánu jako podporučík v pluku Blues and Royals v neklidné jižní provincii Hílmand, kde nyní probíhají nejostřejší boje s islámskými extremisty a bojovníky Talibanu. Armádě se dlouho dařilo jeho přítomnost v Afghánistánu tajit. Informace se nakonec dostala na veřejnost mimo jiného prostřednictvím jistého internetového serveru.

Náčelník generálního štábu britské armády generál Richard Dannatt však dnes princovo brzké opětovné nasazení vyloučil. Uvedl, že nadcházející rok či rok a půl Harry nasazen znovu nebude.

"Bezprostřední perspektivy mise pro prince Harryho se odsouvají do dosti vzdálené budoucnosti," prohlásil Dannatt.

Princ Harry bojuje v Afghánistánu. zdroj: REUTERS/Stream.cz

Princ, který je v následnické linii na třetím místě, rovněž uvedl, že jeho starší bratr William by také byl rád vyslán do bojové mise. William od ledna prochází čtyřměsíčním výcvikem pro piloty v rámci britského královského letectva (Royal Air Force, RAF). Britský list The Sun dnes napsal, že by se princ William mohl zúčastnit letecké mise v Afghánistánu nebo námořní mise v Perském zálivu.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ Harry se vrátil z Afghánistánu domů

Princ Harry, mladší syn britského následníka trůnu prince Charlese, se v sobotu vrátil do vlasti z Afghánistánu, kde od poloviny prosince bojoval proti...

Výběr článků

Načítám