Hlavní obsah

Íránský prezident navštívil po téměř 30 letech Irák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v neděli přiletěl do Bagdádu na vůbec první návštěvu íránské hlavy státu v Iráku po téměř 30 letech. Vztahy mezi oběma zeměmi poznamenala válka, která vypukla v roce 1980, a nepřátelství přetrvávalo i po jejím ukončení.

Článek

Dvoudenní cesta je považována za symbolické gesto usmíření. "Doufám, že má návštěva zahájí velké období posílení bratrských svazků mezi oběma národy," řekl Ahmadínežád novinářům.

Hlavním bodem jeho programu bude především jednání o půjčce ve výši jedné miliardy dolarů, kterou chce Teherán Iráku nabídnout na rekonstrukci válkou poničené infrastruktury.

Ahmadínežád se má setkat s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním a s premiérem Núrím Málikím. Kromě toho chce íránský prezident podepsat více než desítku smluv na nejrůznější projekty týkající se spolupráce v hospodářské oblasti.

Spojené Státy cestu ostře sledují

S napětím Ahmadínežádovu cestu sledují Spojené státy, které mají v Iráku na 158 000 vojáků. USA s Íránem neudržují diplomatické styky a obviňují jej, že vyzbrojuje irácké šíitské milice a poskytuje jim výbušniny. Šíitský Írán navíc nemá zájem na přítomnosti Američanů v Iráku, jehož obyvatelstvo je z většiny rovněž šíitské.

"Soudíme, že nedostatek bezpečí, neshody a napětí jsou řízeny okupanty Iráku," tvrdí na americkou adresu Ahmadínežád. Naopak americký prezident George Bush v sobotu Teherán vyzval, aby přestal "exportovat terorismus".

Minulá, sunnitská irácká vláda proti Íránu bojovala v letech 1980 až 1988. Konflikt si vyžádal přes milion životů. Irácko-íránské vztahy se začaly zlepšovat až po spojenecké invazi do Iráku v roce 2003 a po pádu vlády Saddáma Husajna. Irácký premiér Núrí Málikí loni v létě navštívil Teherán.

Reklama

Výběr článků

Načítám