Hlavní obsah

Rusové volí Putinova nástupce, favoritem je Medveděv

– MOSKVA • Aktualizováno
Právo, ČTK, BBC, brw

V Rusku začaly prezidentské volby. Volební místnosti se s úderem osmé hodiny ranní (6 hodin SEČ) otevřely v centrální, nejlidnatější části Ruska. Lidé z Moskvy budou moci hlasovat celých 12 hodin, až do 20 hodin (18 hodin SEČ). Ve východních částech země už se hlasuje několik hodin. Favoritem je současný vicepremiér Dmitrij Medveděv, kterého podporuje i končící prezident Vladimir Putin.

Foto: Sergej Karpukin, Reuters

Dmitrij Medveděv

Článek

Například na Čukotce už svůj lístek do volební urny vhodilo více než 60 procent obyvatel. Ve vsích Nutelmen, Vakarem a Enurm na Čukotce už dokonce volby skončily, protože v nich odhlasovali všichni voliči, oznámila agentura ITAR-TASS.

V celé rozlehlé zemi s jedenácti časovými pásmy je připraveno přes 96 000 volebních místností pro přibližně 109 miliónů voličů. V nejvýchodnější části země je jich registrováno asi 35 000.

Neurčitá je jen volební účast

Úřady očekávají volební účast okolo 70 procent. Opozice a někteří pozorovatelé však upozorňují, že podobně vysokého procenta může být dosaženo jen za aktivní pomoci státního aparátu, který plní příkazy Kremlu.

S výzvou, aby v neděli přišli k volbám, se na spoluobčany obrátil z obrazovek sám Putin. „Všichni chápeme, jak důležitou a odpovědnou roli má vůdce takového státu, jako je Rusko. A jak je pro něj důležité mít důvěru občanů. Potřebuje to pro efektivní a spolehlivou práci v prezidentské funkci, aby zajistil stabilitu země,“ řekl Putin. „Hlas každého z vás bude 2. března důležitý. Přijďte v neděli hlasovat pro budoucnost nás všech,“ apeloval na Rusy prezident, který se po vítězství Medvěděva chystá usednout do křesla předsedy vlády.

Podle analytiků Kremlu dělá starosti to, aby k volbám přišlo dostatek voličů a Medvěděv tak získal silný mandát. To si přál Putin i v prosincových parlamentních volbách, v nichž chtěl získat co nejsilnější podporu i s ohledem na „střídání stráží“ v Kremlu, když mu ústava nedovoluje, aby potřetí za sebou bojoval o prezidentský mandát.

První výsledky v neděli večer

Přibližně 200 000 voličů už volilo v takzvaném předběžném hlasování. Jednalo se především o Rusy v zahraničí, ale i o polárníky, námořníky či obyvatele od civilizace odříznutých osad na ruském Severu.

S Medveděvem, jehož vítězství je všeobecně očekáváno už v prvním kole, se o přízeň ruských voličů utkávají dva matadoři ruských politických bojů. Lídři ruské komunistické strany Gennadij Zjuganov a Liberálně-demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij se účastnili většiny dosavadních prezidentských voleb. Outsiderem je veřejnosti v podstatě neznámý Andrej Bogdanov.

Volit přišel také Putin, kterému mandát hlavy státu končí 7. května. Novinářům ve volební místnosti, kam přišel společně s manželkou, řekl, že má dobrou náladu. Po hlasování odjel podle agentury ITAR-TASS do jedné z restaurací v centru ruského hlavního města, kde se setkal s Medveděvem, premiérem Viktorem Zubkovem a šéfy obou ruských parlamentních komor Sergejem Mironovem a Borisem Gryzlovem.

Všichni kandidáti taktéž již hlasovali. "Mám dobrou náladu, přišlo jaro. I deštík je příjemný," řekl Medveděv novinářům poté, co společně s manželkou vhodil do urny svůj volební lístek. V Moskvě se teploty pohybují několik stupňů nad nulou, na zemi leží mokrý a tající sníh a od časného rána hustě padá sníh s deštěm.

První odhady a předběžné výsledky budou moci být zveřejněny v neděli hned poté, co se uzavřou poslední z volebních místností v ruské Kaliningradské oblasti na břehu Baltského moře. Stane se tak ve 20 hodin místního času, tedy v 19 hodin SEČ.

Komunisté skřípou zuby kvůli kampani

Ruští komunisté, jejichž kandidát Zjuganov má podle průzkumu šanci získat asi deset procent hlasů, si v sobotu mohutně stěžovali na nerovné podmínky v předvolební kampani. Při setkání s delegací Parlamentního shromáždění Rady Evropy kritizovali hlavně to, že se Zjuganov nedostal do státem kontrolovaných médií. Těm, hlavně celostátní televizi, vévodil Medvěděv.

„Komunistická strana vyšle 500 tisíc pozorovatelů po celé zemi, zejména do oblastí naprostého falšování,“prohlásil Zjuganov. Mínil tím regiony, kde v prosincových parlamentních volbách prokremelské Jednotné Rusko získalo kolem 99 procent hlasů. Zjuganov je přesvědčen, že při skutečně spravedlivých prezidentských volbách by získal zhruba 40 procent hlasů.

Celebrita Zajcev nechce rušit politiky

Nerušit oslavou osobního jubilea prezidentské volby se rozhodl světoznámý guru ruské módy, návrhář Slava Zajcev. Ten má v neděli sedmdesáté narozeniny, avšak slavit je v ten den nebude, aby prý nepokazil politikům jejich „svátek demokracie“. Mohutnou oslavu kulatin proto odložil o dva dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám