Hlavní obsah

Emma udeřila na Německo, Británii i Slovensko

Právo, ČTK, ivi
HAMBURK/LONDÝN
Aktualizováno

První výběžky tlakové níže Emma spojené s velmi silným větrem zasáhly v noci na sobotu Německo. Oproti očekávání byly ale její dopady slabší a škody menší. Silný nárazový vítr zasáhl také sever a východ Británie a napáchal další škody v oblasti postižené ve středu zemětřesením. Kvůli bouři, která zuří nad Nizozemskem, byl výrazně narušen provoz mezinárodního letiště v nizozemském Amsterdamu.

Článek

Silný vítr zasáhl v sobotu odpoledne i Slovensko. Zatím způsobil škody především na západě země. V okolí Malacek došlo k výpadkům elektřiny, na silnice padaly vyvrácené stromy a vítr strhl několik střech.

V obci Plavecký Štvrtok byla zraněna jedna žena a v Bratislavě padl strom na automobil, v němž zůstala zaklíněna jedna žena. Vyvázla s lehčím zraněním. Vítr poškodil střechu rodinného domu v obci Rohožník a v obci Svätý Jur vítr poškodil střechu na zdejším zdravotním středisku. Podle hasičů je na dálnici z Břeclavi do Bratislavy zpomalený provoz.

V Německu čekali větší vítr

"Přecenili jsme první, noční část bouře," citovala agentura DPA meteorologa Rüdigera Hartiga z Německé meteorologické služby (DWD). Varování vztahující se k dennímu přechodu vichru ale zůstávají v platnosti.

Z pobřežních oblastí Německa nebyly zatím hlášeny žádné škody. V Brühlu u Bonnu bylo zraněno několik lidí při nárazu vlaku do spadlého stromu. Kvůli vyvráceným stromům musely být uzavřeny některé železniční úseky a silnice.

Hasiči a policisté měli v noci a ráno hodně práce především na západě Německa. Vichr strhával střechy domů, ploty kolem stavenišť a firemní a reklamní cedule. V Bochumi policie informovala o převráceném obytném karavanu, návěsu a dvou vyvrácených stromech, které krátce blokovaly dopravu ve městě. V Augsburgu se převrátil reklamní přívěs a množství plakátů bylo rozváto do okolí.

Vítr měl rychlost 140 km/hod

Na největším německém severomořském ostrově Sylt byla registrována rychlost větru 104 kilometrů v hodině. Vítr v nárazech o rychlosti 140 kilometrů v hodině byl zaznamenán na hoře Brocken, nejvyšším vrcholu středoněmeckého pohoří Harc.

"Aktuální rychlost větru je ale teprve začátek," řekl dopoledne agentuře DPA Martin Puchegger z meteorologické agentury Metemedia.

Po zemětřesení vichřice

Silný vítr sužoval od pátečního večera hrabství Lincolnshire a Yorkshire v Británii. "Naši lidé tak podruhé během pár dnů musejí čelit přírodním živlům," řekl agentuře mluvčí hasičů. Ve středu postihlo tuto oblast zemětřesení o síle 5,2 stupně Richeterovy škály. Dnes museli hasiči zasahovat v mnoha případech kvůli škodám na komínech a střechách. Těžce zraněn byl řidič ve Východním Yorkshiru, na jehož auto se zřítil strom.

Bouře v Nizozemí zpozdila letadla

Bouře zuřící nad Nizozemskem si vynutila výrazné omezení provozu na mezinárodním letišti Schiphol v Amsterdamu. Všechny lety nabírají zpoždění, protože ke startům a přistáním je použitelná jen jediná dráha. Tato situace potrvá podle nizozemských meteorologů nejméně do 16:00 SEČ. Vláda sleduje i stav hrází a protipovodňových mořských zábran, obává se totiž vzestupu mořské hladiny a následných záplav.

Na ohlášený silný nárazový vítr se hasiči, záchranáři a energetici od pátku připravovali také v Rakousku. V pohotovosti je na 330 000 hasičů, krizové skupiny má připravené také Červený kříž ve Vídni.

Nárazovým větrem budou podle meteorologů zasaženy kromě Vídně zejména spolkové země Dolní Rakousy, Burgenland a Štýrsko.

Velmi silný vítr, který na většině území bude nejsilnější od výskytu orkánu Kyrill z loňského ledna, postihne podle varování meteorologů o víkendu také Česko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám