Hlavní obsah

Před kanceláří španělských socialistů vybuchla bomba

MADRID

Terčem pumového útoku se v noci na pátek stala kancelář vládnoucí španělské socialistické strany ve městě Derio na severu země. Útok, spáchaný deset dnů před parlamentními volbami, je připisován baskickým separatistům. Bomba nikoho nezranila, ale poničila kancelář.

Foto: Reuters

Kancelář španělských socialistů poškozená explozí

Článek

Nálož vybuchla kolem jedné ráno. Těsně předtím policie přijala varovný telefonát, upozorňující na výbuch. Anonym oznámil, že varuje jménem ETA. Takový postup tato skupina většinou při útocích uplatňovala.

V zemi už týden platí nejvyšší pohotovost bezpečnostních sil právě kvůli volbám, které se konají 9. března.

Tři dny před minulými volbami explodovalo 11. března 2004 několik náloží ve vlacích směřujících do Madridu. Exploze si vyžádaly 191 oběť a přispěly k porážce konzervativců, kteří tvrdili, že jde o útok ETA a zcela vyloučili možnost útoku muslimských radikálů, kteří jej spáchali. Ve volbách pak překvapivě zvítězili socialisté a premiérem se stal José Luis Zapatero, který splnil svůj slib a stáhl španělské vojáky z Iráku.

Baskičtí separatisté se staví proti Zapaterovi. Premiér po předloňském atentátu na letišti, jenž si vyžádal dvě oběti, ukončil veškerá jednání o míru s ETA a tvrdě postupoval proti organizaci i proti jejímu politickému křídlu ze zakázané strany Batusana. Mnohé její členy pozavírala policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám