Hlavní obsah

Thajský expremiér Šinavatra se vrátil po 17 měsících z exilu

DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Po 17 měsících v exilu se ve čtvrtek vrátil do vlasti bývalý thajský premiér Tchaksin Šinavatra (58), kterého v roce 2006 sesadila armáda. Na letišti v Bangkoku jej nadšeně vítaly asi čtyři tisíce jeho příznivců, které má zejména ve venkovských oblastech.

Článek

Na bezpečnost a pořádek dohlížely početné policejní oddíly, jejichž příslušníci Šinavatru ihned po přistání zadrželi a předvedli k nejvyššímu soudu. Miliardář Šinavatra, který se sám chtěl ohlásit úřadům, je totiž v Thajsku obviněn z korupce.

Expremiér ještě před odletem z Hongkongu nařčení kategoricky odmítl jako „neudržitelná“ a prohlásil, že se bude „tvrdě bránit“. Soudce mezitím Šinavatru propustil na kauci a dovolil mu dokonce cestovat na povolenku do zahraničí.

Kritici Šinavatry se obávají, že expremiér bude chtít zasahovat do politického vývoje. Ten ale i toto nařčení popřel s tím, že se vrátil do země, aby se mohl věnovat své rodině a přátelům, které rok a půl neviděl.

Šinavatrově cestě zpět do Thajska otevřely cestu po 15 měsících vojenské diktatury prosincové volby, v níž zvítězila Strana lidové moci (PPP) založená expremiérovými stoupenci. Parlament navíc koncem ledna zvolil novým premiérem Samaka Suntcharavedže, jenž je Šinavatrovým blízkým spojencem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám