Hlavní obsah

Izraelský exprezident vyřešil obvinění ze znásilnění dohodou

– IZRAEL
DPA, nek

Bývalý izraelský prezident Moše Kacav (62) nebude muset kvůli obviněním ze znásilnění a sexuálního obtěžování do vězení. Nejvyšší soud v úterý vyjádřil souhlas s dohodou mezi ním a generální prokuraturou, že se bývalá hlava státu přizná k méně závažným deliktům, tedy obtěžování.

Článek

Výměnou za to získal příslib, že nepůjde za mříže a že bude odsouzen nanejvýš k podmíněnému trestu, případně k pokutě.

Nejvyšší soud tento „obchod“ posvětil v těsném poměru tří ku dvěma hlasům. Kacavův advokát Cion Amir označil toto rozhodnutí jako „vítězství“, které přišlo dlouhé měsíce poté, co bývalému prezidentovi byla „všechna odpírána základní práva“.

Bouře ve sklenici vody

Kacav totiž obvinění vznesená několika ženami a ženskými organizacemi vytrvale odmítá. Podle jeho bývalého mluvčího Mottiho Morela představuje verdikt Nejvyššího soudu „důkaz toho, že celá aféra byla jen bouří ve sklenici vody“.

Právní zástupkyně jedné z údajně poškozených žen Kinneret Barašiová ale verdikt ostře kritizovala. „Ženy si teď už nebudou moci stěžovat. Izrael se stal rájem sexuálních delikventů,“ prohlásila.

Jiní kritici požadovali i odstoupení generálního prokurátora Menachema Mazuze, který dohodu s Kacavem odůvodnil tvrzením, že důkazní situace v případu údajného znásilnění jedné bývalé Kacavovy spolupracovnice se „vyvíjela obtížněji než se předpokládalo“ a že žaloba by před soudem neobstála.

Kacav byl zvolen prezidentem na sedm let v červenci 2000. Po vznesení obvinění výkon své funkce loni v lednu pozastavil. V červenci 2007 jej pak v čele státu nahradil Šimon Peres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám