Hlavní obsah

Kosovo přijímá velvyslance, Srbové zapalují hranici

Priština/Moskva/Brusel

Kosovo, které v neděli vyhlásilo nezávislost na Srbsku, už na svém území přivítalo velvyslance prvních zemí, které se rozhodly jeho nezávislost uznat. Znovu ale probíhaly také protesty; na jednom z přechodů do Srbska vzplála hranice.

Článek

Kosovo, které v neděli vyhlásilo nezávislost na Srbsku, už na svém území přivítalo velvyslance prvních zemí, které se rozhodly jeho nezávislost uznat.

Kosovo, které v neděli vyhlásilo nezávislost na Srbsku, už na svém území přivítalo velvyslance prvních zemí, které se rozhodly jeho nezávislost uznat.

Kosovský prezident Fatmir Sejdiu přijal pověřovací listiny diplomatů Británie, USA, Francie a Turecka.

Vzplála hranice

Napětí v Kosovu i Srbsku nicméně trvá - nejostřejší protesty se v úterý odehrály na severu Kosova, kde asi tisícovka Srbů obsadila, vyrabovala a nakonec zapálila kontrolní stanoviště OSN Jarinje a Banja na přechodech do Srbska. Nespokojenci zapálili také auta policie a OSN. Na místě zasahovali příslušníci KFOR, nikdo nebyl zraněn.

Hořící vůz OSN u srbské vesnice Jarinje.foto: ČTK/AP

Ke státům, které se rozhodly samostatné Kosovo uznat, přibyla v úterý Austrálie a další vlády - například německá či polská - by mohly brzy následovat. Tábor odpůrců, v němž se nejhlasitěji projevuje Rusko, Čína a samozřejmě Srbsko, rozšířila Indonésie.

Kosovští Srbové odmítají spolupracovat s kosovskými úřady i s budoucí misí EU (EULEX), která má v Kosovu nahradit správu OSN.

Američtí vojáci na kosovsko-albánské hranicifoto: ČTK/AP

Vysoký představitel EU Javier Solana však při úterní návštěvě Prištiny zdůraznil, že EULEX bude působit na celém území Kosova a bude vyžadovat spolupráci všech obyvatel někdejší srbské provincie, tedy i Srbů.

Kosovský parlament začal ve zrychlené proceduře, kterou si odhlasoval minulý týden, schvalovat balík 34 zákonů nutných pro fungování samostatného státu pod počátečním mezinárodním dohledem.

Reklama

Výběr článků

Načítám