Hlavní obsah

Odchod Castra vzbuzuje ve světě naděje na změnu

Rozhodnutí kubánského vůdce Fidela Castra neucházet se již o nejvyšší státní funkci nebylo pro svět žádným velkým překvapením. Politici vesměs hovoří s nadějí o novém začátku na Kubě, což zdůraznil hlavně americký prezident George W. Bush. Svět však radikální rychlý obrat neočekává.

Článek

Bush, který je na návštěvě ve Rwandě, na tiskové konferenci vyjádřil naději, že odstoupení Fidela Castra bude znamenat začátek demokratických přeměn na Kubě. Američané jsou podle jeho slov připraveni pomoci Kubáncům uskutečnit "požehnání svobody".

Evropská unie vzkázala, že připravena hledat cesty, jak s Kubou obnovit vztahy. EU zmrazila vztahy s Havanou poté, co tamní režim v dubnu 2003 odsoudil k mnohaletému vězení téměř osm desítek osobností z tábora opozice, mezi nimi lidi s mezinárodním renomé a novináře.

Podle Británie dává Castrův krok nyní zemi možnost klidného přechodu k pluralitní demokracii. Naději k větší míře demokracie na Kubě vyjádřila i Francie. Odstoupení Castra by mělo posílit možnosti jeho bratra Raúla při zavádění jeho "projektu reforem", soudí Španělsko.

"Opakujeme, že jsme ochotni zapojit se s Kubou do konstruktivního dialogu.“ (komisař EU pro rozvojovou pomoc Louis Michel). "Castrismus byl symbolem totalitarismu". (Francouzský tajemník pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet)"Naskýtá se možnost pokročit směrem k nenásilnému přechodu k pluralitní demokracii. Jsou to otázky pro kubánský lid". (mluvčí britského premiéra Gordona Browna)

Odstoupení Castra z funkce prezidenta na Kubě nic nemění na faktu, že se tam komunismus stále pevně drží, prohlásil někdejší polský prezident Lech Walesa, který v lednu podepsal mezinárodní petici za osvobození politických vězňů na Kubě.

"Mezinárodní společenství musí pokračovat v tlaku na režim v Havaně, aby se Kubánci mohli jednou těšit z opravdové svobody". (Lech Walesa)

Šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov prohlásil, že tím, že se Castro vzdal funkce prezidenta, prokázal "politickou genialitu", odvahu a jednal "v zájmu své země a svého lidu".

Ani Češi nečekají radikální změnu kursu

Ani čeští představitelé neočekávají, že se po odchodu Fidela Castra politické poměry na Kubě radikálně změní. Pokud změny nastanou, budou postupné a zřejmě se odehrají spíš v ekonomické sféře, míní. Podle české diplomacie by měl vývoj směřovat k propuštění politických vězňů, dialogu s opozicí a svobodným volbám.

Odborník na Kubu: Politická situace na Kubě se nezmění

"Rád bych věřil, že tento krok bude první krokem k demokracii na Kubě.“ (exprezident Václav Havel)
"Ačkoliv jde vlastně jen o formální potvrzení daného stavu věcí, ministerstvo vyjadřuje naději, že tímto krokem Kuba nastoupí cestu k nutným reformám politického i hospodářského systému, který by vyvedl tuto krásnou zemi z ustrnutí posledních dlouhých let." (ministerstvo zahraničí)
"Dokud bude Castro naživu, nebude si na Kubě nikdo jistý, jaký je vlastně jeho zdravotní stav a vliv. Změny však přesto jistě nastanou a blíží se, ale budou zřejmě spíše postupné a dlouhodobé.“ (exministr školství Ivan Pilip)
"Pokud se Castro rozhodl sám, tak evidentně je to proto, aby ty změny, které potkávají každý režim, aby byly řízené a neohrozily politickou a ekonomickou stabilitu země." (místopředseda KSČM Jiří Dolejš)
"Ty změny budou zejména ekonomické. Není možné udržet zemi tak uzavřenou jako nyní. Také režim uvítá lepší přístup k zahraničním měnám." (koordinátorka Člověka v tísni Pavla Holcová)

Castro stojí v čele země od roku 1959, kdy jeho skupina revolucionářů svrhla proamerický režim Fulgencia Batisty. Už loni v prosinci naznačil, že nemá v úmyslu stát v cestě nové generaci vůdců. A před lednovými volbami sdělil, že už není fyzicky schopen stanout před svými voliči a hovořit k nim.

Anketa

Bude odchod Fidel Castra do důchodu znamenat pro Kubu změnu?
Ano a je tomu tak správně.
19,9 %
Ano, i když si to nepřeji.
4 %
Ne, ani bych si to nepřál/a.
25 %
Ne, i když bych to chtěl/a.
51,1 %
Celkem hlasovalo 7098 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám