Hlavní obsah

Mao nabízel Kissingerovi milióny žen

– WASHINGTON
Novinky, rei

Americké ministerstvo zahraničí zveřejnilo dokumenty z jednání mezi někdejším čínským vůdce Mao Ce-tungem a americkým národně bezpečnostním poradcem Henrym Kissingerem v roce 1973. Mao Kissingerovi během schůzky mimo jiné opakovaně nabídl dodat do USA deset miliónů čínských žen, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Mao Ce-tung s Henrym Kissingerem

Článek

Schůzka se před 35 lety uskutečnila v Pekingu. Mao při ní podle amerických dokumentů kouřil doutníky a setkání se protáhlo do časných ranních hodin.

Probírala se řada témat, mezi nimi otázky kolem Sovětského svazu či Tchajvanu. Mao pak vyslovil lítost nad špatným stavem vzájemného obchodu mezi Čínou a USA a hosta překvapil žertovnou nabídkou desetitisíců čínských žen.

„Čína je chudá a nemá nadbytek. Jediné, čeho máme dost, jsou ženy. Jestli je chcete, můžeme vám nějaké dát, nějakých pár desítek tisíc,“ řekl.

Za chvíli se ale k tématu znovu vrátil, přičemž nabídku navýšil: „Chcete čínské ženy? Můžeme vám jich dát deset miliónů.“ Poté, co Kissinger lehkým tónem poznamenal, že Mao svou nabídku vylepšil, odvětil mu vůdce: „Máme jich příliš mnoho. Rodí děti, kterých je moc.“

„Je to neobvyklý návrh. Musíme si to promyslet,“ zněla Kissingerova odpověď.

Mao se pak omluvil tlumočnici a s Kissingerem se domluvil na tom, že předchozí debata bude ze záznamů smazána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám