Hlavní obsah

USA sestřelí porouchaný satelit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pentagon chce sestřelit porouchaný americký špionážní satelit, který by jinak samovolně dopadl na zemský povrch počátkem března. S odvoláním na nejmenované vládní činitele o tom informovala agentura AP.

Článek

Satelit známý jako L-21, který může podle vládního zdroje obsahovat nebezpečné materiály, patří Národní agentuře pro letecký průzkum (NRO), která nad ním kvůli poruše pohonné jednotky ztratila kontrolu krátce po jeho vypuštění v roce 2006.

Družice v hodnotě několika set milionů dolarů nyní klesá k Zemi stále rychleji.

Americká vláda již koncem ledna uvedla, že rozměrný satelit se zřejmě roztříští na malé kousky a znamená pro lidi jen minimální ohrožení.

Mluvčí Rady národní bezpečnosti v Bílém domě Gordon Johndroe však již tehdy připustil, že vláda sestup satelitu z oběžné dráhy sleduje a prověřuje různé možnosti, jak "zmírnit jakékoli škody".

I když každý rok dopadá na Zemi množství nejrůznějších objektů, obvykle se rozptýlí a dopadnou na velkou plochu. Výjimkou byla ale například nádrž z rakety Delta II o hmotnosti 255 kilogramů, která v roce 1997 dopadla necelých 50 metrů od zemědělské usedlosti v Texasu.

Sestřelení satelitu je podle pozorovatelů velmi ožehavé téma. Čína takto loni zničila svůj satelit, ale vysloužila si kritiku za to, že po explozi zůstalo na oběžné dráze více než 1000 kusů jeho úlomků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám