Hlavní obsah

U chorvatských břehů hořela nákladní loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB
Aktualizováno

Na turecké nákladní lodi směřující z Istanbulu do Terstu ve středu poblíž chorvatských břehů vypukl požár a hrozilo, že ropa, kterou loď převážela, by mohla uniknout do moře a znečistit turisticky oblíbené pláže.

Foto: Reuters

Požár na nákladní lodi ohrožuje chorvatské pobřeží.

Článek

Všech devět pasažérů a 22 členů posádky bylo z lodi evakuováno krátce po vypuknutí havárie, nebezpečí ale představoval lodní náklad. Na palubě totiž bylo asi tisíc tun ropy a menší množství dalších nespecifikovaných chemikálií.

"Situace je nebezpečná, ale v této chvíli je pod kontrolou. Těžkostí navíc je to, že proudy loď unáší k pobřeží," řekl ve středu chorvatský ministr pro námořní záležitosti Božidar Kalmeta.

:. Na palubě totiž je asi tisíc tun ropy. foto: Reuters

Plavidlo s názvem Und Adriyatik začalo ze zatím neznámých příčin hořet asi 15 námořních mil (zhruba 28 kilometrů) západně od chorvatského přístavního města Rovinj brzy ráno. Oheň zcela zničil záď lodi.

:. Loď převážela 200 nákladních automobilů a devět tun nebezpečného materiálu. foto: Reuters

Celkem 193 metrů dlouhá loď podle prohlášení chorvatského ministerstva převážela 200 nákladních automobilů a devět tun nebezpečného materiálu.

Záchranáři loď ochlazovali, aby se kvůli velkému žáru nezačal tavit její trup a všechny nebezpečné látky neunikly do moře. Nyní podle úřadů už havárie nepředstavuje žádné nebezpečí pro životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám