Hlavní obsah

Rwandu zasáhlo zemětřesení, hlášeno třicet obětí

Zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály bylo zaznamenáno v afrických zemích Rwanda a Kongo a také v okolních státech. Epicentrum bylo v oblasti afrických Velkých jezer. Vlády hlásí asi třicet mrtvých a 350 zraněných.

Článek

V Kongu je hlášena pětice mrtvých, zatím 25 lidí zahynulo ve Rwandě. Nejvíce obětí v kostele, který se na věřící zřítil. V troskách zahynulo deset osob. K převozu raněných byly zabrány veřejné autobusy.

"Záchranné práce jsou v plném běhu a pod troskami je uvězněno mnoho lidí," upřesnila zástupkyně rwandského policejního šéfa Mary Gahonzireová.

V Kongu byla zemětřesením postižena provincie Jižní Kivu. Ve městě Kabare se během mše zřítily zdi na věřící, jichž kostel svatého Josefa pojme kolem stovky. Podle jejích pracovníků bylo do nemocnice v Mukongole přivezeno mnoho zraněných.

"Nevíme, zda tam jsou mrtví. V nemocnici je ale hodně zraněných. Někteří z nich jsou v kómatu," řekl nejmenovaný ošetřovatel z této nemocnice.

Ve městě Bukavu, správním středisku provincie Jižní Kivu, zahynul mladý muž pod troskami svého zříceného domu. Jeho tělo vyprostili sousedé, kteří doufali, že ho ještě zachrání, zatímco záchranáři "si dávali na čas", jak řekl jeden z nich. Také druhá dosud potvrzená konžská oběť pocházela z Bikavu a zemřela na následky zranění v nemocnici. Grafika: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Epicentrum na hranicích Rwandy

Epicentrum zemětřesení, které udeřilo v 10:35 místního času (8:35 SEČ), se nacházelo 20 kilometrů severně od Bukavu, upřesnila Seizmologická observatoř Goma, která se nachází v Jižním Kivu. Po prvním otřesu, který trval zhruba 15 sekund, následovaly dva menší otřesy. Ty už měly nižší intenzitu, přispěly ale k vyvolání paniky mezi obyvatelstvem jak v Bukavu tak v sousední Rwandě.

Zemětřesení bylo silně pociťováno i v sousedním Burundi. Tam byla přijata preventivní opatření na všech přehradních hrázích, což mělo za následek půlhodinový výpadek proudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám