Hlavní obsah

Dva atentáty na nádraží a v ZOO v hlavním městě Srí Lanky

– COLOMBO

Nejméně šest lidí zabila a kolem 95 zranila sebevražedná atentátnice, jež dnes podle srílanských úřadů odpálila bombu na hlavním nádraží v Colombu. Úřady obvinily z útoku organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), která bojuje za odtržení severu země.

Foto: Reuters

Policisté na Srí Lance zajišťují místo činu v ZOO, kde vhodil terorista do davu ruční granát.

Článek

"Vystoupila z vlaku a odpálila se," řekl armádní mluvčí. "Přijali jsme 94 lidí, z nichž pět bylo mrtvých. Někteří jsou zraněni vážně," uvedlo vedení místní nemocnice. Počty mrtvých a zraněných se ale budou ještě měnit, už nyní některé světové agentury uvádějí, že počet zraněných přesáhl stovku.

Dosavadní bilance obětí činí devět mrtvých a na 100 zraněných, z nichž deset vážně, uvedl představitel místní nemocnice. Počty mrtvých a zraněných se ale budou nejspíš ještě měnit, protože na nádraží místě zavládl po útoku zmatek a situace je stále nepřehledná.

Nejméně 20 mrtvých a 50 zraněných si již v sobotu vyžádal pumový útok přisuzovaný LTTE na autobusovém nádraží v centrální části Srí Lanky. Exploze zničila civilní autobus v městě Dambulla.

LTTE bojují na Srí Lance od roku 1983 za práva menšinových Tamilů, které podle jejich názoru utlačuje sinhálská většina. Od začátku konfliktu přišlo o život více než 70 000 lidí - většinou civilistů. Situace se vyostřila na počátku letošního roku, kdy vláda oznámila, že jednostranně odstupuje od příměří dojednaného v roce 2002.

Druhý atentát v ZOO

Další atentát na Srí Lance se v neděli odehrál také v hlavním městě, a to v místní ZOO. Zde zemřeli asi osm lidí lidé a několik desítek bylo zraněno. Zde byl do davu lidí vhozen příslušníkem LTTE ruční granát.

Tyto atentáty tak následují velmi tragický sebevražedný útok z pátku, kdy se v přeplněném autobusu odpálil sebevražedný atentátník a zabil osmnáct lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám