Hlavní obsah

Francouzi utíkají z Čadu, rebelové útočí na hlavní město

NDJAMENA

Rebelové, kteří chtějí svrhnout čadského prezidenta Idrisse Débyho, se dostali v sobotu během dne do hlavního města Ndjamena a obklíčili prezidentský palác. Francie v reakci na násilnosti stahuje asi 1500 svých občanů.

Článek

Francie stáhne nejen svých 1500 Francouzů, ale i další cizince. Už pro ně vyslala letadlo, které by je z nebezpečné oblasti mělo odvézt.

Podle nejmenovaných zdrojů se Francouzi mají shromažďovat ve francouzském lyceu a na dalších dvou místech v metropoli. Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že evakuace by mohla začít odpoledne. Francie má v Čadu kolem 1500 občanů, z toho 85 procent v Ndjameně.

Také OSN se rozhodla kvůli bojům mezi povstalci a vládními silami evakuovat své zaměstnance v Čadu. "Hledáme způsob, jak to zorganizovat. Protože boje stále probíhají, může to být značně obtížné," uvedl mluvčí úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) William Spindler.

Americká ambasáda vyzvala prostřednictvím internetu Američany, kteří chtějí být evakuováni, aby se okamžitě dostavili na velvyslanectví.

Rebelové dobyli hlavní město, chtějí se ujmout vlády

Do hlavního města se podařilo vstoupit zhruba 2000 ozbrojených vzbouřenců v konvoji přibližně 250 vozů. Podle očitých svědků jezdí rebelové v uniformách po Ndjameně v terénních vozech. Státní rozhlasová stanice přestala vysílat. Někteří obyvatelé prý povstalce radostně uvítali. Povstalci také vtrhli do místní věznice a propustili na svobodu tamní vězně.

Ředitel hotelu Le Meridien asi dva kilometry od prezidentského paláce řekl, že od rána je z centra slyšet střelba a výbuchy. Prezident Déby je údajně obklíčen v paláci. Rebelové prý prohlásili, že jej nechají odejít, bude-li chtít.

Nepokoje už si vyžádaly první dvě oběti, exploze u saúdskoarabského velvyslanectví zabila ženu a dceru jednoho ze zaměstnanců. Bomba dopadla na budovu, kde se před evakuací shromáždili členové diplomatické mise a jejich rodiny. Podle diplomatů nebyl útok na zastupitelství Saúdské Arábie záměrný.

Vyloučení z Africké unie?

"Pokud se rebelům povstání podaří, určitě je vyloučíme z Africké unie, dokud nebude v Čadu znovu nastolena normální situace a demokracie," varoval v Addis Abebě, kde končí summit Africké unie, tanzanijský prezident Jakaya Kikwete. Dodal, že libyjský lídr Muammar Kaddáfí a prezident Konžské republiky Denis Sassou-Nguesso by se měli pokusit zprostředkovat v Čadu mírová jednání.

Africká unie oznámila, že neuzná vládu čadských povstalců, chopí-li se násilím moci v zemi.

Bývalá francouzská kolonie Čad získal v roce 1960 nezávislost. Od té doby zmítají převážně pouštní zemí občanská válka a boje o moc. Jejich intenzita se v poslední době zvýšila v souvislosti s tím, že v zemi byla objevena naleziště ropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám