Hlavní obsah

Mormonům a řeckým pravoslavným zemřeli náboženští vůdcové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALT LAKE CITY/ATÉNY

Dvě světové církve přišly během dvou dnů o své vůdce. V neděli zemřel v americkém Salt Lake City Gordon B. Hinckley, světový šéf Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů (mormonů). O den později podlehla rakovině jater hlava řecké pravoslavné církve, aténský arcibiskup Chystodulos. Hinckleyemu bylo 97, Chystodulovi 69 let.

Článek

Hinckley byl 15. prezidentem mormonské církve a do funkce nastoupil v roce 1995. Jako vůdce církve trávil mnoho času cestováním a na celém světě posvětil otevření více mormonských chrámů, než kterýkoli jeho předchůdce.

Mormoni ho vnímali jako proroka, jehož prostřednictvím k nim promlouvá Bůh.

Podle tradice by měl být Hinckleyův nástupce jednomyslně zvolen Radou dvanácti apoštolů během příštích dnů. Pravděpodobně se tak stane až po Hinckleyově pohřbu.

Smrt vůdce mormonů souvisela s jeho vysokým věkem. Hinckleyemu navíc v lednu 2006 lékaři odstranili nádor na střevě.

Bez vůdce je i řecká pravoslavná církev

Na rakovinu jater zemřel den po Hinckleyovi nejvyšší představitel řecké pravoslavné církve Chrystodulos.

Arcibiskup měl v Řecku, kde církev není oddělena od státu, velký vliv a těšil se velké popularitě. Čelil ale také kritice jak od levice, tak i pravice, a to za svůj silný konzervatismus. Mimo jiné bojoval proti zrušení povinného vyznačení víry v průkazech totožnosti svých spoluobčanů, ale marně

Dynamický a ambiciózní prelát stanul v čele řecké pravoslavné církve v roce 1998. Přestože vztahy mezi řeckou církví a Vatikánem jsou tradičně napjaté, byl Chrystodulos zastáncem sblížení. V roce 2001 uvítal tehdejšího papeže Jana Pavla II. v Aténách a v roce 2006 jej do Vatikánu pozval papež Benedikt XVI.

Mormoni (Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů)

Církev mormonů byla založena ve Spojených státech v 19. století a jejím centrem je město Salt Lake City v Utahu. Ve světě má dle svých údajů 13 miliónů přívrženců, z toho téměř polovinu v USA. Mezi její nejznámější členy patří i republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney.

Mormoni jsou protestantskou církví a věří v návrat Krista před koncem světa. Církev rovněž klade důraz na rodinné hodnoty. V minulosti povolovala víra mormonům mnohoženství, od této praxe však upustili na konci 19. století. Členové církve se rovněž intenzivně věnují misijní činnosti. V České republice jsou mormoni registrovanou církví od roku 1990 a při sčítání lidu v roce 2001 se k nim přihlásilo přes 1300 osob.

Chystodulosův pohřeb se uskuteční ve čtvrtek. V zemi byl do té doby vyhlášen smutek. Svatý synod, nejvyšší orgán řecké pravoslavné církve, má nyní 20 dní na to, aby zvolil nového arcibiskupa z 80 biskupů, kteří jej tvoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám