Hlavní obsah

Žlutá zimnice si v Brazílii vyžádala již osm životů, turisté by se měli očkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRASÍLIA

Už osm lidí zemřelo v Brazílii od začátku roku na žlutou zimnici. Téměř všechny oběti pocházely ze středobrazilského státu Goiás, v němž leží i federální distrikt hlavního města Brasília. Oznámilo to v sobotu brazilské ministerstvo zdravotnictví. Ministr José Gomes Temporao nicméně zdůraznil, že epidemie nehrozí, zejména ne ve městech, kde byl naposledy případ žluté zimnice zaznamenán v roce 1942.

Článek

Doporučil však očkování alespoň deset dní před případnou cestou na venkov. Téměř denně jsou v Brazílii registrováni nemocní s podezřením na tuto nemoc. Zatím se jejich počet vyšplhal na tři desítky a obyvatelé se houfně vydávají do zdravotních zařízení, aby se nechali očkovat, někteří dokonce dvakrát.

Kvůli reakci na předávkování očkovací látkou muselo být hospitalizováno 31 osob, přičemž jednu ženu reakce na očkování přivedla do kómatu. Žlutá zimnice je virové onemocnění, které přenášejí komáři. Její příznaky - horečka, bolesti svalů, nevolnost a zvracení - mohou být snadno zaměněny za malárii, tyfus, krvácivou horečku či žloutenku.

Příznaky nemoci se u většiny pacientů do tří až čtyř dnů zmírní, avšak 15 procent infikovaných může vstoupit do toxické fáze nemoci. Takto postižení pacienti v důsledku zhoršující se funkce ledvin krvácejí z úst, nosu, očí a do žaludku. Polovina z nich do dvou týdnů umírá.

Kdo chce do pralesů, měl by se nechat očkovat

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) ročně na žlutou zimnici zemře na světě kolem 30 000 lidí. WHO před několika dny doporučila očkování osobám, které se chtějí vydat do pralesních oblastí Brazílie.

Do boje proti moskytu druhu Aedes aegypti, který přenáší také malárii, bude zapojena i armáda. Desítky vojáků budou od příštího týdne vykuřovat oblasti jeho výskytu a připojí se tak k tisícovce pracovníků zdravotnického resortu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám