Hlavní obsah

Američané poprvé naklonovali z vajíček a kůže lidská embrya

Právo, ČTK, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vědci vůbec poprvé naklonovali lidská embrya z kožních buněk. Použili přitom stejný postup, jímž vznikla proslulá ovce Dolly, první naklonované zvíře planety. Jejich pokus nastolil otázku, zda a kdy bude touto cestou vytvořen i první klonovaný člověk.

Článek

Už dříve byla sice vytvořena klonovaná lidská embrya, zatím se tak však nikdy nestalo pomocí spojení neoplodněného vajíčka s genetickým materiálem z kůže dospělého jedince. Jihokorejci sice před časem tvrdili, že s podobným pokusem už uspěli, toto prohlášení však po skandálu okolo podvodného klonátora Woo Suk Hwanga museli stáhnout.

Američané nyní do jáder buněk několika zralých vajíček vložili genetický materiál z kožních buněk dvou dárců. Výměna nijak nenarušila vývoj vajíček, z nichž postupně vznikla normální embrya. Některá z nich dokonce obsahovala DNA dárců kožních buněk. Nepodařilo se však získat touto cestou kmenové buňky.

„Americké výzkumy ukazují, že jednoho dne bude možné použití buněk dospělého člověka k získání kmenových buněk pro léčebné účely. Je to však malý, ne velký krok v tomto směru,“ hodnotí práci výzkumníků ze soukromého výzkumného ústavu Stemagen Corp. v Kalifornii doktor Lyle Armstrong, jenž byl v týmu tvůrců ovce Dolly.

Ústav ale tvrdí, že časem bude možné touto cestou vytvářet kmenové buňky na míru pacientů. To by mohlo vést k léčbě vážných nemocí, jako jsou rozptýlená skleróza, cukrovka, Alzheimerova nemoc či Parkinsonova choroba, jež jsou zatím nevyléčitelné. Stejný proces prý lze použít i k naklonování lidského zárodku, který by pak mohl dorůst v těle matky. Společnost ale ujistila, že to nemá v úmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci poprvé naklonovali primáta

Američtí vědci oznámili médiím, že prolomili zatím neprorazitelnou bariéru, která bránila v klonování člověka. Poprvé totiž dokázali z kmenové buňky dospělého...

Vědci vyvinuli lidskou tkáň z kožních buněk

Dva vědecké týmy vyvinuly lidskou tkáň z napodobenin embryonálních kmenových buněk. Ty japonští a američtí odborníci vytvořili přeprogramováním kožních buněk,...

Výběr článků

Načítám