Hlavní obsah

Politické svobody v mnoha zemích ubylo

WASHINGTON

Politické svobody jsou ve velké části světa na ústupu, znepokojivý vývoj přitom nastal například v zemích jako jsou Rusko, Írán, Pákistán, Venezuela nebo Čína. Ve své výroční zprávě to uvedla americká nevládní organizace na ochranu lidských práv Freedom House.

Článek

"Letošní výsledky ukázaly, že na celém světě se z hlediska svobody situace znepokojivě zhoršila," uvedl vedoucí výzkumu Arch Puddington. „Podíváme-li se na výsledky z posledních dvou let, zjistíme, že poprvé za 15 let míra svobody v dvouletém období poklesla,“ dodal. K ústupu svobod přitom došlo v politicky klíčových zemích, jako je Rusko či Pákistán.

Freedom House zařadila mezi "svobodné" 90 zemí, v nichž žije 46 procent obyvatel Země. Sem patří všechny země EU včetně Česka. Tento počet se oproti roku 2006 nezměnil, ale došlo k podstatnému zhoršení v zemích označovaných za "částečně svobodné" či "nesvobodné". Zhoršení politických svobod organizace zaznamenala v 38 zemích a zlepšení jen v deseti, včetně Toga a Thajska.

Nejviditelnější pokles v Rusku a Číně

Hůře na tom jsou zejména tržně orientované autokracie a diktatury s dostatkem energetických zdrojů, včetně Ruska, Íránu, Venezuely a Číny, tvrdí zpráva. "Nejviditelnější to je v Rusku a Číně. Ale dochází k tomu i v jiných částech světa, kde se vlády snaží využít sílu trhu a současně udržovat uzavřené politické systémy," dodal dokument.

Politické svobody ustupovaly i v důležitých zemích Blízkého východu: Egyptě, Libanonu a Sýrii, stejně jako na palestinských územích. Pákistán, který byl již loni označen za "nesvobodný", si dále pohoršil poté, co se vláda snažila potlačit politické oponenty.

Freedom House

Americká nevládní organizace na ochranu lidských práv sídlící ve Washigtonu. Vznikla v roce 1941, mezi jejími zakladateli byla i Eleanor Rooseveltová.

Organizace se zasazuje o dodržování lidských práv ve světě. Celá škála jejích programů je zaměřeny také například na podporu vzdělávání.

Organizaci podporuje řada institucí včetně americké vlády, Bank of America a akademické instituce bostonská a harvardská univerzita.

Nejlidnatější zemí, která má nálepku "nesvobodná", je Čína. V hodnocení je jen těsně nad zeměmi, které patří v hodnocení Freedom House k "nejhorším z nejhorších". Mezi ty se řadí Kuba, Severní Korea, Turkmenistán, Uzbekistán, Libye, Súdán, Barma a Somálsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám