Hlavní obsah

Íránské rakety zůstávají hrozbou, řekl v Praze Obering

– PRAHA
Novinky, rei

Hrozba vývoje a testů balistických raket v Íránu a KLDR je skutečná a stále roste, řekl ve středu americký generál a šéf Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) Henry Obering na pražském semináři o zapojení českého průmyslu a vědy do protiraketové ochrany. Vyzval proto k urychlenému započetí stavby amerického radaru v ČR a raketového sila v Polsku, uvedla ČTK.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf amerického úřadu pro raketovou obranu Henry Obering

Článek

USA plánují do ČR přesunout radar z Marshallových ostrovů. Podle Washingtonu má obranný charakter, sloužit by měl primárně k ochraně Spojených států, ale také spojenců ze Severoatlantické aliance, a to zejména před případným útokem ze strany tzv. darebáckých režimů jako íránského.

Spojené státy se obávají, že Írán tajně vyvíjí atomovou zbraň. Teherán to popírá s tím, že jeho nukleární ambice jsou ryze mírové. Na stavbě a dodávkách pro íránský jaderný komplex v Búšehru se podílí Rusko, které se dostalo do štíru s Washingtonem také kvůli plánovanému evropskému obrannému štítu. Kreml se domnívá, že americké rakety cílí na Rusko.

Americké zpravodajské služby nedávno uvedly, že Írán opustil svůj tajný zbrojní program. Prezident George Bush v reakci na zprávu řekl, že země i přesto zůstává přední světovou hrozbou. Své stanovisko Bush několikrát zopakoval i při své osmidenní blízkovýchodní cestě, kterou ve středu zakončil v Egyptě.

Britský deník The Times minulý týden uvedl, že izraelská tajná služba má nezvratné důkazy o tom, že Írán svůj zbrojní projekt znovu obnovil.

O umístění amerického radaru v ČR jedná česká vláda s americkou rok. Konečné rozhodnutí dosud učiněno nebylo. Většina veřejnosti projektu nakloněna není.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám