Hlavní obsah

Šéf NATO v prosinci odejde

Novinky, Jiří Roškot
BRUSEL

Generální tajemník NATO George Robertson ve středu oficiálně oznámil, že letos v prosinci odstoupí z funkce, jíž se ujal v říjnu 1999. Podle českého velvyslance v NATO Karla Kovandy je to zpráva překvapující jen částečně.

Foto: Michael Rada

MilkRun, srovnání množství zapojených kamionů před a po aplikaci systému

Článek

"Učinil jsem toto rozhodnutí po dlouhé úvaze," uvedl ve středu Robertson v prohlášení zaslaném tiskovým úřadem NATO do redakce Práva. Uvedl, že jej spojenci přemlouvali zůstat ještě rok, ale "čtyři roky jsou tím pravým termínem v této náročné a těžké práci," uvedl.

Po dlouhém výčtu událostí, jimž byl svědkem v čele úřadu šéfa NATO včetně mírových misí na Balkáně, zlepšení vztahů z Ruskem a rozšíření NATO na pražském summitu, uzavřel, že "je to pro jednoho generálního tajemníka dostatečný výsledek ".

Aliance naléhala, ať zůstane déle

"Teď to není překvapení," řekl včera z Bruselu na otázku Práva velvyslanec Kovanda. "Generální tajemník má kontrakt na čtyři roky a Robertsonovi by vypršel letos 14. října," řekl. Dodal, že "byla možnost jej prodloužit o rok" (tedy do října 2004).

Před nedávnem Robertson podle Kovandy dal najevo, že do dvou tří týdnů oznámí své další plány. Nakonec se rozhodl skončit letos, ale na žádost členů Aliance svolil, že zůstane alespoň do prosince, aby ještě řídil výroční ministerská zasedání.

Jména možných nástupců ještě nepadla

Robertson, bývalý britský ministr obrany, velmi usilovně naléhal na země Aliance, aby většími vojenskými výdaji urychlily transformaci svých armád a netajil se nelibostí a zklamáním nad pokračujícím zaostáváním evropských spojenců za USA.

Na otázku, zda v bruselském sídle Aliance již padla jména možných nástupců Robertsona, Kovanda uvedl, že žádné kromě jména polského prezidenta Aleksandra Kwasnievského, jež proběhlo tiskem. Jeho funkční období však končí až v roce 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám