Hlavní obsah

Drsná zima vtrhla na severní polokouli

Právo, DPA, ČTK, BBC, brw

Sněhové bouře a mráz kolem 30 stupňů komplikovaly o víkendu život lidem na Balkáně. Na severovýchodě Bulharska stále trvá v mnoha městech stav nouze. Právě v této oblasti si nečekaně drsný nástup zimy vyžádal už pět lidských životů. Pohřešuje se však také šestačtyřicetiletá žena z obce Novi Pasar ve středním Bulharsku.

Foto: Mathieu Belanger , Reuters

Západní pobřeží USA už třetí den bičuje bouře provázená vichrem, lijáky a ve vyšších polohách i silným sněžením.

Článek

Na některých místech dopravu přerušily třímetrové závěje, silný vítr si také vynutil uzavření letiště v černomořské Varně.

V Rumunsku přišly o víkendu po sněhových bouřích silné mrazy, rtuť teploměru se choulí na minus 27 stupních. Navátý sníh přerušil dopravu na některých dálnicích a silnicích. Zhruba padesátka vesnic na jihovýchodě země nemá spojení se světem.

V Rakousku trvá lavinové nebezpečí. O víkendu zranila lavina v kitzbühelských Alpách v Tyrolsku jednoho člověka, v dolnorakouském Lilienfeldu strhli podle DPA lavinu dva snowboardisté. Jeden z nich se z laviny dostal, druhého masa sněhu zabila.

Zemětřesení v Řecku

Řecko, které se v severních oblastech také potýká s nízkými teplotami, včera nad ránem zasáhlo silné zemětřesení. Epicentrum otřesů, které měly sílu až 6,5 stupně podle Richterovy škály, bylo v jižní části Peloponéského poloostrova, asi 150 kilometrů jižně od Atén.

Lidé telefonovali záchranářům a líčili jim, jak se v domech houpaly lustry a hýbal nábytek.

Západ USA bičuje bouře

Rozmary počasí trápí i Spojené státy. Západní pobřeží už třetí den bičuje bouře provázená vichrem, lijáky a ve vyšších polohách i silným sněžením. Připravila o život už tři lidi, tisíce domů a podniků ve státech Kalifornie, Oregon a Washington zůstaly bez proudu, narušila dopravu a v některých oblastech vyhlásili guvernéři kvůli ní stav nouze.

Zhruba 3500 lidí v sobotu uvízlo ve svých domovech v nevadském Fernley, které zalila ledová voda ze zemědělského kanálu řeky Truckee, kde se protrhla hráz. Guvernér Nevady Jim Gibbson vyhlásil v okrese stav nouze. To ve třech okresech Kalifornie udělal i tamní guvernér Arnold Schwarzenegger.

V pohoří Sierra Nevada napadlo od pátečního rána 1,5 metru sněhu, podle předpovědi meteorologů ho dnes ráno můžou být už tři metry.

Východně od Los Angeles zahynula pětadvacetiletá žena, jejíž auto smetl příval vody do vodního kanálu. Bouře má na svědomí také smrt ženy, na kterou ve státě Oregon spadl strom.

Na Floridě prší leguáni

Také na Floridě zažívají lidé neobvyklou situaci – prší tam leguáni. Místní studenokrevné ještěrky se cítí spokojeně při teplotách kolem 23 stupňů Celsia a vysloveně dobře jim dělá pětatřicetistupňové horko. Ale rtuť teploměru v posledních dnech v jižní části Floridy klesla na čtyři až pět stupňů. Leguáni, žijící ve větvích stromů, nejsou schopni udržet se tam a padají dolů. Stačí je ale odnést na místo zahřáté sluncem a leguáni mizí v houští.

Silnice a chodníky hladké jako sklo, silný nárazový vítr a teploty kolem nuly. Takovou zimu přinesli Tři králové do Polska a na Slovensko. Náledí pokrylo prakticky celé jižní, západní a centrální Polsko i oblast kolem hlavního města Varšavy. Polské úřady doporučovaly včera lidem, aby raději vůbec nechodili ven. Počasí komplikovalo včera dopravu také na slovenských silnicích. Kvůli sněhu a velkému náledí havarovalo na jihozápadě země několik aut. Policie požádala řidiče, aby vyjížděli jen ve výjimečných případech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám