Hlavní obsah

V Gruzii zřejmě vyhrál Saakašvili, opozice protestuje

TBILISI

Vítězem sobotního prezidentského klání v Gruzii se zřejmě stal dosavadní prezident Michail Saakašvili. Ani druhý den po volbách ale není jasné, zda získal nadpoloviční většinu hlasů, nebo se bude muset konat druhé kolo voleb. Mezinárodní pozorovatelé s průběhem voleb souhlasí. Opozice hovoří o manipulaci.

Foto: Reuters

Michail Saakašvili

Článek

Ústřední volební komise po sečtení zhruba třetiny hlasů oznámila, že pro Saakašviliho se vyslovilo 48,55 procenta voličů, vzápětí uvedla nový výsledek 51 procent hlasů, což by na vítězství v prvním kole stačilo.

Ústřední volební komise po sečtení zhruba třetiny hlasů oznámila, že pro Saakašviliho se vyslovilo 48,55 procenta voličů, vzápětí uvedla nový výsledek 51 procent hlasů, což by na vítězství v prvním kole stačilo.

Opozice volby odmítla, mezinárodní pozorovatelé jsou ale spokojeni. Volby podle nich sice nebyly bez chyb, ale v zásadě byly demokratické a jsou tudíž platné.

Opozice protestovala v ulicích

Hlavní opoziční kandidát Levan Gačečiladze získal podle částečných předběžných výsledků podporu 26 procent voličů. Gruzínská opozice je ale přesvědčena, že Saakašvili volby vyhrál podvodem, a její stoupenci proto dnes demonstrovali v centru Tbilisi.

Foto: Reuters

Lídr opozice Levan Gačečiladze mluví ke svým příznivcům v centru gruzínské metropole.

Zhruba 5000 až 10 000 Saakašviliho odpůrců tam přes den mávalo transparenty zobrazující ho jako nacistického vůdce Adolfa Hitlera a vyjadřovalo nespokojenost s výsledkem hlasování.

"Čelíme teroru," volal na shromáždění poražený Gačečiladze: "Michaile Saakašvili, Gruzíny nelze porazit. Obhájíme svou volbu legálními prostředky!" křičel se vztyčenou pěstí. Akce bez incidentů skončila zhruba po dvou hodinách.

Pozorovatelé s průběhem voleb souhlasí

Pozorovatelé OBSE, kteří v neděli volby zhodnotili, se s tvrzením opozice neztotožňují. Volby byly podle OBSE v zásadě v souladu s většinou mezinárodních standardů pro demokratické hlasování.

Foto: Reuters

Stoupenci opozičního kandidáta protestují v centru Tbilisi.

OBSE připustila, že se objevily i nepravosti, ty je podle ní třeba neprodleně vyřešit. "V Gruzii v sobotu demokracie učinila triumfální krok," řekl podle agentury AP vysoký představitel pozorovatelské mise Alcee Hastings, americký kongresman. "Ale budoucnost v sobě má obrovské výzvy," dodal.

Mocnosti jsou v názoru na volby rozděleny

Rusko, které má s Gruzií napjaté vztahy, neboť neschvaluje prozápadní orientaci země, vzápětí označilo hodnocení OBSE za povrchní. Ruské ministerstvo zahraničí kritizovalo i předvolební kampaň v Gruzii, kterou lze podle něho těžko nazvat svobodnou a spravedlivou.

Spojené státy naopak vyzvaly Gruzínce ke klidu a zdrženlivosti. Podle náměstka americké ministryně zahraničí Matthewa Bryzy by měli lidé výsledky voleb respektovat.

Sobotní volby byly zároveň referendem o vstupu země do NATO, většina Gruzínců podle prvních zpráv hlasovala pro vstup.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám