Hlavní obsah

Saakašviliho stoupenci slaví, gruzínská opozice protestuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI
Aktualizováno

Podle částečných předběžných výsledků gruzínských prezidentských voleb je pravděpodobné, že současný prezident Michail Saakašvili zvítězil s převahou už v prvním kole. Po sečtení zhruba tří procent hlasů voličů pro něj podle agentury AP hlasovalo skoro 60 procent voličů. Podle agentury Reuters má Saakašvili po sečtení sedmi procent odevzdaných hlasů 57,6 procenta, jeho rival Gačečiladze 22,6 procenta hlasů. Úplné předběžné výsledky se očekávají ještě po 17. hodině SEČ.

Foto: Reuters

Michail Saakašvili

Článek

"Podle průzkumů a všech údajů jsme vyhráli v prvním kole. Avšak jako demokraté vyčkáme na definitivní výsledky od ústřední volební komise," prohlásil Saakašvili před svými jásajícími stoupenci. Současně vybídl k národnímu usmíření.

Vítězství dosavadnímu prezidentovi přisoudily i dva průzkumy prováděné u východů z volebních místností. Podle jednoho získal 52,5 procenta hlasů, podle druhého 53,8 procenta hlasů. Odlišný průzkum ukrajinské organizace Causa Común Europea ale tvrdí, že vyhrál opoziční kandidát Gačečiladze se 31 procenty hlasů.

Není tedy dosud jasné, zda sobotní hlasování už rozhodlo klání o nejvyšší funkci. Pokud by žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu z odevzdaných hlasů, následovalo by za dva týdny druhé kolo. V něm by se Saakašvili utkal s nejsilnějším vyzyvatelem z řad opozice, jejíž síly byly v sobotu roztříštěny mezi šesticí kandidátů.

Opozice protestuje

I přes zatím jen předběžné výsledky v sobotu stoupenci Saakašviliho slavili vítězství. Večer jezdila auty po centru gruzínské metropole zhruba tisícovka Saakašviliho fanoušků s rozvinutou vlajkou.

Opozice ještě před skončením hlasování uvedla, že výsledky neuzná, protože při nich byla podle ní vážně porušena volební pravidla. Mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro spolupráci v Evropě (OBSE) uvedli, že volby byly jako celek v souladu s většinou mezinárodních demokratických standardů.

Koalice devíti opozičních stran podporující Gačečiladzeho vyzvala voliče, aby nevěřili výsledkům průzkumů. Nepovažují je za objektivní, protože byly financovány televizemi, jež jsou buď státní nebo provládní.

Tisíce stoupenců opozice protestovaly v gruzínské metropoli. V metropoli je silná policejní přítomnost, v ulicích jsou i vodní děla. "Nedovolíme ( Saakašvilimu) , aby ukradl výsledky volby" řekl BBC jeden ze demonostrantů.

Voleb se zúčastnilo 46,44 procenta oprávněných voličů. Podle gruzínských zákonů je kolo platné bez ohledu na volební účast, ale pro platnost případného druhého kola je už nezbytná účast nejméně třetiny všech gruzínských voličů.

EU a NATO

Saakašvili, který velmi dobře ovládá západní způsob práce s médii, v sobotu dovolil svému mladšímu synovi Nikolozovi, aby volební lístek do urny vhodil místo něj. Společně s volbou nové hlavy státu Gruzínci hlasují o vstupu do Severoatlantické aliance. Saakašvili nepřekvapil, když novinářům řekl, že hlasoval pro tento krok.

"Lid musí učinit zásadní volbu. Závisí na tom budoucnost Gruzie v příštích desetiletích. Gruzie dnes hlasuje pro pokračování reforem, pro demokratický rozvoj. Hlasoval jsem pro vstup do NATO. Znamená to, že rozboj země pokračuje a kurs se nemění," vysvětlil podle agentury RIA Novosti Saakašvili.

Nikdo nechce sbližování s Ruskem

Dosavadní prezident, který se dostal k moci po prozápadní "Revoluci růží" v roce 2003, se snaží získat zpět kredit důvěryhodného politika. Jeho pověst poškodilo především tvrdé potlačení protivládních demonstrací v listopadu loňského roku a následné vyhlášení výjimečného stavu v zemi.

Dosavadní prezident, který se dostal k moci po prozápadní "Revoluci růží" v roce 2003, se snaží získat zpět kredit důvěryhodného politika. Jeho pověst poškodilo především tvrdé potlačení protivládních demonstrací v listopadu loňského roku a následné vyhlášení výjimečného stavu v zemi.

Vláda kavkazské země, která vede tvrdý diplomatický boj s Ruskem, od té doby přistoupila na některé požadavky opozičních hnutí. Ani lídři opozice, kteří se snaží Saakašviliho odstavit od moci, však nejsou proruští a proti směřování Gruzie do evropského a transatlantického společenství v zemi nikdo výrazně neprotestuje. Rusko podporuje separatistické režimy v Abcházii a Jižní Osetii, tedy v regionech, které Tbilisi pokládá za součást vlastního území.

O prezidentské křeslo se uchází sedm kandidátů. Je mezi nimi i Badri Patarkacišvili, spolumajitel televize Imedi, která nyní nevysílá. Její pracovníci se rozhodli přestat s výrobou zpravodajství poté, co vyšlo najevo, že se Patarkacišvili pokoušel uplácet státní úředníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám