Hlavní obsah

Berlín chce uhájit primát největší silvestrovské párty

Právo, Novinky, ČTK, vpl, roš, brw
BERLÍN

I v konkurenci Rio de Janiera, New Yorku i Londýna je německá metropole odhodlána udělat vše, co bude v jejich silách, aby si udržela prvenství z minulých třech let jako pořadatele největší silvestrovské party na naší planetě.

Článek

....5, 4, 3, 2, 1 , Vítej roku 2008 - pod tímto mottem se odehrají především na tzv. silvestrovské míli, tedy ve dvoukilometrovém prostranství mezi Braniborskou bránou a Sloupem vítězství v srdci Berlína oslavy, jež mají přilákat na 1, 5 miliónu hostů. Tři velká pódia, na nichž se vystřídá 15 hudebních skupin různých žánrů, osm stanů s hudbou, vyhlídkové kolo, ohňostroj, během něhož má k nebi vzlétnout za 12 minut na 500 raket se mají postarat o to, aby se nenudili.

„Půlnoční ohňostroj doprovodí hit skupiny Queen Don't Stop Me Now - nezapomenutelná píseň pro nezapomenutelné okamžiky,“ uvedla Natascha Kompatzki z agentury Berlin Tourismus Marketing. Letošní silvestrovské ohňostroje mají být pestřejší, hlasitější a delší. Svaz pyrotechnického průmyslu (VPI) očekává na sklonku roku obrat ve výši sto miliónů eur ( 2, 6 mld korun), o dva milióny více než loni. „Nejlépe jsou na odbyt rakety všech barev, zejména ty, které na obloze vytvářejí siluety postav, a tzv. baterie- ty na jedno zapálení způsobí hned několik vizuálních a zvukových efektů,“ potvrdil televizi SAT 1šéf VPI Klaus Gotzen.

Pokud jde o barvy, letos se dostanou ke slovu především růžová, citrónová, mátově zelená, světle modrá a oranžová. „Mimořádná poptávka je letos po raketách, které kreslí obrazy, třeba smajlíky nebo prsteny,“ uvedl Markus Schwarzer, mluvčí výrobce zábavné pyrotechniky Weco z Eitorfu.

New York se bude veselit na Times Square

Šestihodinovou párty s až miliónem účastníků a gigantickou světlenou show bude tradičně vítat příchod nového roku newyorské náměstí Times Square. Silvestrovská oslava vyvrcholí těsně před půlnocí, kdy starosta Michael Bloomberg se zatím nejmenovaným hostem tlačítkem spustí ze stožáru světelnou kouli, která odměří posledních 60 vteřin starého roku.

První desítky tisíc lidí, které na náměstí přijdou, dostanou od sponzorských firem speciální brýle ke sledování trojrozměrné světelné show. Při odpočítávání každé celé hodiny náměstí zasype déšť konfet. Očekává se, že letos bude mezi hosty více Evropanů než v minulých letech, protože cestu do USA jim zlevní slabý dolar.

Silvestr na Times Square se poprvé slavil v roce 1904 na počest nového sídla listu The New York Times, jehož majitel - německý imigrant Alfred Ochs - přesvědčil radnici, aby podle novin přejmenovala i náměstí, známé tehdy jako Longacre Square.

Když pak město z bezpečnostních důvodů zakázalo ohňostroje, přišel Ochs v roce 1907 s myšlenkou světelné koule převzatou z námořní praxe. Klesající koule poprvé odměřovala každou celou hodinu v roce 1833 na anglické observatoři v Greenwichi, což umožňovalo kapitálům nedaleko kotvících lodí seřídit si přesný čas.

Newyorská světelná koule prošla čtyřmi proměnami. Nynější se používá od roku 2000: měří 1, 8 metru v průměru, váží 484 kilogramů. Pokrývá ji 504 křišťálových trojúhelníků různé velikosti, z nichž 90 letos poprvé pro ještě větší světelný efekt vystřídaly malé zrcadlové pyramidy. Zvenčí koule osvětluje 168 halogenových žárovek, zevnitř pak 432 žárovek pěti barev - bílé, žluté, červené, modré a zelené.

Vídeň si zatančí

Na Silvestra se centrum Vídně změní na jednu velkou zábavu prostřednictvím tzv. Silvestrovské šňůry, na níž oslavuje příchod Nového roku každoročně na 700 tisíc domácích a zahraničních hostů.

Rozloučení s rokem 2007 mohou zájemci oslavit na okružních jízdách lodí na Dunaji, v luxusních „císařských“ vagónech s kulinářskou jízdou do roku 2008 či na Císařském plese v Hofburgu. Živá hudba, disko, muzikálové a operetní ukázky či latino, rock, lidová hudba a DJ-mixpulty budou dotvářet pouliční zábavu. O půlnoci se rození zvony Dómu sv. Štěpána, na Radničním náměstí odpoledne zatančí valčíky tanečníci z vídeňských tanečních škol, které později vystřídají melodie z nejkrásnějších operet, klasické melodie zazní a valčík se bude tančit také na třídě Graben (Příkopy).

Paříž a Štrasburg se bojí požárů

Francouzské úřady zmobilizovaly 25 000 policistů a četníků k zajištění pokud možno klidného průběhu silvestrovské noci. Zvláštní pozornost bude věnována Paříži, kde se kolem půlnoci čekají stotisícové davy na třídě Champs-Elysées a pod Eiffelovou věží, a také Štrasburku, jehož silvestrovské oslavy v posledních letech smutně prosluly vandalstvím.

Policistům a četníkům bude v ostraze pomáhat i několik letadel a vrtulníků. V Paříži už od pondělního rána platí zákaz parkování na hlavních dopravních tepnách, večer bude na Champs-Elysées a u Eiffelovky zakázáno prodávat alkohol ve skle.

Už od soboty je ve Francii také zakázán prodej benzinu do přinesených nádob ve snaze zabránit pochybné zábavě, kterou je pro některé živly zapalování aut. Před rokem jich během silvestrovské noci shořelo přes 300, z toho jen ve Štrasburku víc než čtyřicet.

Nový rok kráčí po vlnách časových pásmech
Příchod Nového roku se dá oslavit vícekrát. Potřebujete k tomu ovšem buď letadlo, nebo trochu fantazie a glóbus. Každopádně však i několik lahví sektu.
První přípitek se odehraje na Novém Zélandě a tichomořských ostrovech Fidži. Tou dobou se v ČR obědvá. A když Češi začnou uvažovat, zda se po jídle uchýlí k televizoru, anebo přece jen půjdou na procházku, bouchají zátky v australském Sydney.
Pak se přípitkové cinkání začne rozléhat v Tokiu, o hodinu později v Šanghaji a o dalších šedesát minut později se o šumivý mok začnou zajímat v Bangkoku. Když nový rok vítají lidé v indické Kalkatě, Češi buď nastrojení odcházejí do společnosti, nebo usedají k hlavnímu televiznímu „show“. A když má průměrná česká domácnost za sebou první mísu chlebíčků, připíjejí si obyvatelé arménského Jerevanu.
O dvě hodiny později noří rty do bublinek uvolněnější společnost v tureckém Istanbulu. Pak už Nový rok vtrhne na starý kontinent. První evropskou metropolí, která uvítá rok 2008, bude Moskva. Její obyvatelé budou mít přípitek za sebou o dvě hodiny dřív než Pražané.
Jako poslední si v Evropě „ťuknou“ v Londýně. Tou dobou se ale hollywoodské hvězdy teprve budou strojit do večerních rób a smokingů. V oslavách je ještě předběhnou v Sao Paulu a Buenos Aires i venezuelském Caracasu.
A když domácí televizní stanice už vysílají dechovku a „prostonárodní“ písně, Nový rok vstoupí do Indianopolisu. O hodinu později zahřmí ohňostroje v New Yorku. Unavený Čech odchází spát, ale v Anchorage i rozjásaném Honolulu mají teprve to nejlepší před sebou. Za chvíli zlomový okamžik doráží na datovou hranici, pomyslnou čáru, která prochází Tichým oceánem. Vyhýbá se kontinentům i ostrovům. Na západ od ní se počítá vyšší datum, na východ nižší. Budete-li plout přes ní tam a zase zpátky, musíte si přidávat nebo ubírat den. V jednu chvíli je tu silvestr, pak zase Nový rok, silvestr a Nový rok, silvestr a Nový rok....

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám