Hlavní obsah

Zbývající Češi evakuováni ze sopky Ključevskaja

ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/PRAHA

Všech devatenáct českých turistů, jež byli od pondělí na sopce Ključevskaja na Kamčatce, bylo ve středu evakuováno do osady Ključi na úpatí vulkánu. Ve výšce 2700 metrů zůstalo jen tělo zemřelého horolezce. Podle mluvčího ruského ministerstva pro mimořádné situace Viktora Bělcova bude dopraveno dolů, až se zlepší meteorologické podmínky.

Článek

Smrt českého turisty včera českému ministerstvu zahraničí potvrdila ruská strana. Podle mluvčího ministerstva Víta Koláře jsou ostatní horolezci v pořádku.

Zranění byla smrtelná

Turista, jehož identifikace se dokončuje, byl zraněn v pondělí večer místního času (na Kamčatce je o 11 hodin více) ve výšce 4300 metrů.

Zástupce české cestovní kanceláře Turistika a Hory Martin Kráčalík, jejíž 14 klientů bylo v době neštěstí na místě, řekl ve čtvrtek Právu, že zranění turisty byla natolik závažná, že jim za několik hodin podlehl. Nedokázal mu pomoci ani lékař, který byl jako člen výpravy mezi alpinisty.

Mrtvý však patřil k šestičlenné skupině alpinistů, kteří se na Kamčatku vydali soukromě, k výpravě cestovky se jen připojili a posléze se čtyři z nich vydali na samostatný výstup na sopku. Právě mezi nimi si vulkán, který se podle posledních zpráv začíná aktivizovat, vybral svou oběť.

Reklama

Související témata:

Související články

V Rusku evakuováni další čeští horolezci

V pohoří Pamír zahynul český horolezec. Devět jeho kolegů odsud odvezl v úterý vrtulník. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Stav jiného...

Zraněný Čech na ruské sopce zemřel

Ruským záchranářům se alpinistu zraněného při výstupu na kamčatskou sopku Ključevskaja zachránit nepodařilo. Muž zemřel ještě před jejich příchodem. Pětičlenná...

Výběr článků

Načítám