Hlavní obsah

Počet zabitých novinářů letos překonal třináctiletý rekord

Novinky, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Nejméně 64 žurnalistů zemřelo ve světě násilnou smrtí v uplynulých dvanácti měsících. Rok 2007 se tak pro ně stal nejtragičtější od roku 1994. Nejvíce jich umíralo při konfliktu v Iráku. Oznámil to americký komitét na ochranu novinářů.

Článek

„Komitét zaznamenal pouze jediný rok s vyšším počtem obětí: 1994. Tehdy zemřelo zejména v Alžírsku, Bosně a Rwandě 66 žurnalistů,“ píše se ve zprávě. Panel přitom stále přehodnocuje, zda dalších 22 letošních úmrtí souviselo s novinářskou prací.

Pátým rokem v řadě je pro novináře nejvíce nebezpečným státem na světě Irák, letos tam zemřelo 31 reportérů. Kromě jednoho byli všichni Iráčané a devět z nich pracovalo pro mezinárodní agentury, mezi nimi Reuters a Associated Press (AP). V Iráku letos navíc zahynulo dalších 12 lidí, kteří média podporovali - především řidiči, překladatelé a strážci.

„Od invaze v březnu 2003 v zemi zemřelo 124 žurnalistů a 49 pracovníků podpory, což konflikt činí jeden z nejtragičtějších za poslední desetiletí,“ uvádí zpráva.

V Kolumbii se poprvé po 15 letech nevraždilo

Mezi země, kde častěji umírali novináři se řadí také Somálsko se sedmi mrtvými, Srí Lanka a Pákistán, v nichž shodně zaznamenali po pěti úmrtích. Novináři umírali letos také na Haiti, v Barmě, Hondurasu, Kyrgyzstánu, Nepálu, Palestině, Paraguayi, Peru, Rusku, Turecku, USA a Zimbabwe.

Zhruba v sedmi z deseti případů se jednalo o vraždu, ostatní úmrtí souvisela s boji.

Pozitivní vývoj byl po letech letos zaznamenán v Kolumbii a na Filipínách. Z Kolumbie není hlášen žádný zavražděný novinář poprvé po 15 letech, na Filipínách naposledy nezemřel žurnalista v roce 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám