Hlavní obsah

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení

Novinky, CNN, ČTK, znk, nzherald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON

Zemětřesení o síle 6,8 stupně Richterovy škály ve čtvrtek zasáhlo Nový Zéland. Podle agentury AFP otřesy značně poškodily město Gisborne na Severním ostrově, zatím však nejsou hlášeny žádné oběti na životech.

Foto: Profimedia.cz

Zemětřesení dosáhlo síly 6,8 stupně Richterovy škály.

Článek

Zemětřesení udeřilo v 8:55 SEČ. Jeho epicentrum se nacházelo přibližně 50 kilometrů jihovýchodně od města Gisborne, které leží na severovýchodě Severního ostrova. Otřesy vycházely z hloubky 40 kilometrů a bylo je cítit na celém ostrově. Podle úřadů nehrozí vznik ničivé vlny tsunami.

"Trvalo to něco přes deset sekund," uvedl jeden z obyvatelů.

V Gisborne se na několika místech objevily trhliny v silnicích a zřítily se části několika budov. "Máme zde velké škody a stále ještě vyhodnocujeme situaci," prohlásil místní policejní mluvčí. "Spadlo několik střech, ale nemáme mnoho zraněných," řekl agentuře AFP.

Nový Zéland se nachází v oblasti, kde se střetávají dvě tektonické desky. Seizmologové zde ročně zaznamenají na 14 000 zemětřesení, z nichž obyvatelé obou ostrovů pocítí na 150. Méně než deset otřesů za rok způsobí nějaké škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám