Hlavní obsah

OSN chce zrušení trestu smrti ve světě

Novinky, ČTK, The Times, Amnesty International
NEW YORK

Valné shromáždění OSN přijalo v úterý nezávaznou rezoluci vyzývající k celosvětovému moratoriu na trest smrti. Krok přivítali odpůrci hrdelního trestu po celém světě a naopak ho kritizovali jeho zastánci v čele se Spojenými státy, Íránem a Čínou.

Článek

Uvalení moratoria již přivítal generální tajemník OSN Pan Ki-mun či italský ministr zahraničí Massimo D´Alema, který návrh rezoluce, předložený Evropskou unií a dalšími 60 státy, v OSN prosazoval. "Kampaň by měla pokračovat," řekl D´Alema novinářům. "Apelujeme na každého člena (OSN), aby rezoluci přijal."

Itálie se do kampaně za uvalení celosvětového moratoria na absolutní trest intenzivně vložila po prosincové popravě iráckého diktátora Saddáma Husajna. Podporu počátkem října vyjádřil také Nový Zéland.

Je to naše věc, říkají přívrženecké státy

Přijetí rezoluce už kritizovaly Spojené státy, Írán, Egypt, karibské státy, Sýrie a Čína, i když i ta plánuje počet trestů smrti snížit. Přívrženci trestu smrti obviňují OSN, že se snaží zasahovat do jejich vnitřních záležitostí.

Podle mezinárodní organizace za zrušení trestu smrti Hands Off Cain se počet vykonaných poprav v minulém roce zvýšil na 5628. Oficiální počty jsou přitom mnohem nižší.

Oficiální počet poprav podle Amnesty Internationalrokpočet popravených2005214820061591

Trest smrti podporuje například také Súdán, Pákistán, Mauretánie, Saúdská Arábie, obě Koreje, Spojené arabské emiráty, Jemen či Nigérie.

Reklama

Související články

Čínské soudy mají snížit počet trestů smrti

Čína zřejmě v blízké budoucnosti omezí počet rozsudků smrti. Čínský Nejvyšší soud nařídil soudům, aby s rozsudky smrti šetřily. Podle textu, který zveřejnil...

Výběr článků

Načítám