Hlavní obsah

Rakety Kásám by mohly zasáhnout Šaronův soukromý ranč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Palestinské militantní hnutí Hamas nedávno zdokonalilo své podomácku vyráběné rakety typu Kásám tak, že napříště mohou zasáhnout i soukromý ranč izraelského premiéra Ariela Šarona. Oznámila to dnes s odvoláním na izraelský tisk agentura AFP.

Článek

Až do současnosti mohly tyto rakety vystřelované ze severního sektoru pásma Gazy zasáhnout jen okolí města Sderot, které se nachází ve vzdálenosti pouhých několika kilometrů. Střely v minulosti působily jen menší materiální škody a pouze několik osob bylo lehce zraněno.

Konec víkendové idyly?

Šaronův ranč, který premiér pravidelně během víkendů navštěvuje, se stejně jako město Sderot nachází v Negévské poušti asi 15 kilometrů od pásma Gazy, severovýchodně od města.

Izraelský ministr, který si nepřál být jmenován, ve čtvrtek v tisku řekl, že je "velmi znepokojen" potencionálním nebezpečím, které vylepšené rakety představují.

Rakety jsou nepřesné

Ministr rovněž prohlásil, že radikální palestinská hnutí pásma Gazy se pokoušejí své poznatky o výrobě raket předat do Předjordánska, odkud by mohla být vylepšenými raketami zasažena i větší izraelská města.

Rakety Kásám, které vyrábí stejnojmenné oddíly Kásám, ozbrojené křídlo Hamasu, měly dosud dolet 12 kilometrů a unesly asi pět kilogramů trhavin. Jsou však velmi nepřesné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám