Hlavní obsah

Britové předali Basru do irácké správy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA
Aktualizováno

Čtyři a půl roku po invazi do Iráku předali Britové vládu nad provincií Basra iráckým úřadům. Britská armáda se hodlá z Iráku stáhnout. Šlo o poslední oblast spravovanou britskými silami.

Foto: Atef Hassan , Reuters

Britský voják střeží předávací ceremonii v Basře.

Článek

Velitel britských jednotek Graham Binns, který přijel do města v roce 2003 poznamenal, že "začalo znovu nabírat síly".

Irácký bezpečnostní poradce Movafak al-Rubaj řekl, že tento historický den znamená "vítězství pro Irák."

Při slavnostním aktu na letišti v Basře podepsaly obě strany memorandum o předání oblasti. Účastnil se ho i britský ministr zahraničí David Miliband, který řekl, že Británie zůstává "oddaným přítelem" Iráku a jejím cílem je "vidět Irák řízený Iráčany ve prospěch všech Iráčanů."

Movafak al-Rubaj poděkoval Britům za ochranu města před povstalci i za pomoc při výcviku iráckých vojáků a znovuoživení ekonomiky.

Zbývá 4500 Britů 

Od spojenecké invaze v roce 2003 dohlížela britská armáda na čtyři provincie na jihu Iráku. Kontrolu nad nimi od loňska postupně předala místním bezpečnostním silám. Irácké úřady od nynějška spravují polovinu z 18 provincií země.

V současnosti je v zemi nasazeno zhruba 4500 britských vojáků, jejich počet by ale na jaře příštího roku měl klesnout na 2500 mužů. Po invazi v březnu 2003 vyslala vláda tehdejšího premiéra Tonyho Blaira do Iráku přes 40 000 vojáků. Od té doby zde při nepřátelských útocích zahynulo 174 příslušníků britské armády.

Basra je druhým největším iráckým městem a hlavním exportním přístavem pro iráckou ropu.

Reklama

Výběr článků

Načítám