Hlavní obsah

Mladík zastřelil v americkém obchodním domě osm lidí

Novinky, CNN, ČTK, aš, Novinky, CNN, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OMAHA (NEBRASKA)
Aktualizováno

Devatenáctiletý Robert A. Hawkins z Nebrasky v obchodním centru v americkém městě Omaha ve středu zabil osm lidí. Pak zbraň obrátil proti sobě. Pět dalších lidí zranil, dva z nich jsou podle nemocničních zdrojů v kritickém stavu.

Foto: Chris VanKat , Reuters

Policisté zasahují v nákupním středisku v Omaze.

Článek

Hawkins, který začal střílet z ochozu nákupního centra Westroads Mall v 13:42 místního času, způsobil mezi nakupujícími paniku. Někteří zákazníci se zabarikádovali v obchodech, mnozí se snažili ukrýt mezi vystavenými oděvy nebo ve zkoušecích kabinkách.

Šest minut po začátku masakru dojela na místo činu policie. Našla v obchodním centru sedm mrtvých těl. Další dva lidé zemřeli po převozu do nemocnice.

"Slyšeli jsme nejméně 25 výstřelů. Po cestě ven jsme viděli někoho ležet pod eskalátorem, krvácel," řekla Jennifer Kramerová televizi KETV, která zavolala policii z mobilního telefonu. Zdálo se jí, že trvalo velmi dlouho, než policie dorazila.

Po první dávce 25 střel následovala v třetím patře střediska další asi stejně dlouhá. Svědci hovořili i o tom, že desítky lidí nákupní galerii opouštěly s rukama nad hlavou.

Mladík čin plánoval

Šéf omažské policie Thomas Warren označil střelbu za "záměrnou". Podle něj mladík pálil, aniž by byl vyprovokován. Policie zadržela útočnou pušku SKS, kterou Hawkins použil.

To potvrzuje i výpověď bytné Hawkinse Debory Maruky Kovacové, která nalezla dopis na rozloučenou. Omluvil se v něm za vše a do dal, že už nechce nikdo dál obtěžovat. V dopise také uvedl, že má rád své přátele i rodinu, ale že "po celý život byl jen kus h...na a nyní bude slavný."

Podle Kovacové měl mladík silné citové problémy. "Když s námi začal žít, ležel jen schoulený a okusoval si celou dobu nehty." Pak se podle ní zlepšil, našel si práci, ostříhal se měl i dívku, ale vztah s ní před několika týdny skončil. Ani nevěděla, že by měl nějaké zbraně, ale dost o nich věděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám