Hlavní obsah

Smrtící virus ptačí chřipky byl objeven na druhé farmě v Polsku

Aktualizováno

Smrtící virus ptačí chřipky H5N1 byl objeven na druhé krůtí farmě severozápadně od Varšavy poblíž města Plock. Oznámila to polská televize s odvoláním na krizový štáb v oblasti.

Článek

Podle ředitele krizového štábu Hilary Januszcyka byl první virus odhalen na farmě v obci Brudzeń poblíž Plocku. Podle něho je to nejnebezpečnější kmen viru označovaný jako H5N1.

Úřady nařídily farmářům, aby drželi drůbež uvnitř, a zahájily inspekci farem v okruhu tří kilometrů od ohniska nákazy. Uvažuje se o vybití asi čtyř tisíců ptáků z obou farem.

"Kontaminovaná a nebezpečná oblast již byla vyznačena. Veterináři a policie ji neustále monitorují," řekl Januszcyk.

Podle mluvčího české Státní veterinární správy Josefa Dubna lidem nákaza při požití krůtího masa nehrozí. Pokud se do Česka krůtí maso z Polska dováží, tak z jatek, které jsou pod veterinární kontrolou, upřesnil mluvčí.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) způsobil ve světě kmen viru H5N1 od roku 2003 smrt miliónů kusů drůbeže, ale usmrtil také více než 200 osob. Většina lidí, kteří se nakazili virem, přišli do přímého nebo nepřímého kontaktu s infikovanou drůbeží.

Virus se zatím jen těžko přenáší z člověka na člověka. Experti se ale obávají, že by mohl zmutovat do podoby, která se by mohla snadno šířit mezi lidmi a vyvolat pandemii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám